340 milliós tartozást halmozott fel a Belső-Pesti Tankerületi Központ

340 milliós tartozást halmozott fel a Belső-Pesti Tankerületi Központ

A tankerület gazdasági vezetőjét nemrég korrupciós bűncselekmények miatt vették őrizetbe. Nem ez az egyetlen tankerület, amelynek 100 milliós nagyságrendben vannak lejárt tartozásai.

A Fidesz-kormány 2023 decemberében egy 1800 milliárd forintos mentőcsomaggal segítette ki az eladósodott tankerületi központokat, de sok közülük már az idei év első hónapjára "visszadolgozta" a tartozását – írta meg a Népszava a Magyar Államkincstár kimutatása alapján.

26 tankerületi központnak 1880 millió forint lejárt tartozása volt már januárban, közülük hétnek az adóssága 100 millió forint körül volt.

A legmagasabb, 340 millió forintos adóssága a Belső-Pesti Tankerületi Központnak volt, amelynek nemrég őrizetbe vették a gazdasági vezetőjét korrupciós bűncselekmények miatt.

193 milliós tartozással a Mátészalkai Tankerületi Központ végzett a második helyen, a harmadik pedig a Váci Tankerületi Központ, amelynek 177 millió forint lejárt tartozása van.

Februárra némileg javult a helyzet, a tankerületi központok együttes adóssága 281 forinttal csökkent, így "csak" 1599 millió forint volt, amin 20 tankerület osztozott. A dunakeszi, a kelet-pesti, a miskolci, a szegedi és a tatabányai tankerületben sikerült nullázni lejárt tartozásokat. A Mátészalkai Tankerületi Központ 81 millió forintra, a Váci Tankerületi Központ 97 millió forintra faragta le a tartozását.

A Kaposvári Tankerületi Központ tartozásállománya viszont egy hónap alatt 154 millió forintra ugrott.

A Békéscsabai Tankerületi Központ adósságai is jelentősen emelkedtek január és február között, 39 millió forintról 155 millióra. Továbbra is Belső-Pesti Tankerületi Központnak volt a legtöbb tartozása: 336 millió forint.

A Népszava felhívta a figyelmet, hogy több tankerületi központ évek óta tartósan szerepel az államkincstár adóslistáján, szinte folyamatosan adósságokat görgetve maga előtt, köszönhetően elsősorban az Orbán-kormánynak.

(Címlapkép: Tanítanék/Facebook)