Csaknem teljesen akadálymentes lehet a 3-as metró

Célt ért a tiltakozási hullám: engedett a főváros. Kerekes székkel élők, idősek és kismamák életét könnyíti meg.

A felújítás alatt álló 3-as metróvonal húsz állomásából tizennyolc lesz akadálymentesen megközelíthetővé, a tervek szerint öt állomáson úgynevezett ferdepályás lifteket építenek. Az erről szóló megállapodást Tarlós István főpolgármester és Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke írta alá csütörtökön Budapesten.

A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén jóváhagyott megállapodás értelmében várhatóan speciális ferdepályás kabinfelvonókkal oldják meg az akadálymentesítést az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Klinikák állomoson.
    
A Dózsa György út metróállomás akadálymentesítését a metróvonal északi szakaszának felújítása után, a forgalomba helyezést követően végzik majd el, legkésőbb 2020 szeptember végéig. Az Ecseri út és a Pöttyös utca esetében ideiglenesen korlátlifteket építenek, végleges megoldás 2023. december 31-ig születhet.

Mint ismert, korábban többször is tüntettek a metró akadálymentesítéséért a mozgáskorlátozottak szervezetei, a főváros korábban azzal utasította el a követeléseiket, hogy nincs rá elég forrás.

Mindenkié a metró? Kerekesszékes emberek tüntettek a Dózsa György úti metrómegállónál

Azt akarjuk megmutatni, hogy élünk, hogy létezünk, és hogy többek vagyunk mint egy ezrelék - fogalmazott lapunknak az Önállóan lakni - közösségben élni csoport aktivistája. Pénteken a Dózsa György úti metrómegálló előtt kerekesszékes nők és férfiak demonstráltak, valamint beszélgettek a metrófelújításról, ugyanis ez a metrómegálló a felújítás után sem lesz akadálymentes - azaz használható - a számukra.