A Hír TV kirúgta a képhamisító munkatársát, egy másik szerkesztőt figyelmeztetésben részesítettek

A Hír TV kirúgta a képhamisító munkatársát, egy másik szerkesztőt figyelmeztetésben részesítettek

A kormánnyal szemben kritikával élő csatornák esetében a legnagyobb szigort alkalmazó médiahatóság azonban nem vizsgálja ezt az ügyet.

Az Alfahír is beszámolt a Média 1 által elsőként leközölt hír- és képhamisításról, amikor a kormánypárti Hír TV angol futballszurkolók 2016-os felvételéről állította azt, hogy azon a Krímbe vezető Kercsi-híd megtámadását ünneplő ukránok énekelnek. A híd elleni támadásról szó szerint ez hangzik el a Hír TV-ben: „Felrobbant a Kercsi-híd, borzasztó az oroszok védelme” – énekelték ünnepelve az „ukránok” egy kocsmában.

Az anyagot hétfőn többször is leadták, majd gyorsan lekerült a Hír TV honlapjáról. A csatorna képhamisítása egyébként nemcsak Magyarországon okozott nagy sajtóvisszhangot. A botrány híre ugyanis a Média 1 tudósítása alapján megjelent még a brit Daily Mail című lapban is.

A Media1 már kedden is kereste a HírTV illetékeseit, hogy magyarázatot kapjanak az esetre, illetve lesz-e személyi következménye a történteknek, de levelükre nem válaszoltak. A Blikk azonban ma úgy értesült, hogy egy ember írásbeli figyelmeztetést kapott, egy másik, a lap által meg nem nevezett munkatársát pedig kirúgta a HírTV.

A Media1 a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóságának is levelet írt, azt tudakolva, hogy a médiahatóság is kivizsgálja-e az esetet. Válaszában az NMMH röviden közölte a portállal, hogy nem indítanak eljárást a Hír Televízió ellen.

Az NMHH a megkeresésében felvetettek vizsgálatára nem jogosult, nincs hatásköre annak eldöntésére, hogy egy adott nyilvánosságra hozott információ igaz-e, és annak mekkora a valóságtartalma, arra más közhatalmi jogkörrel felruházott állami szerv – a bíróság – rendelkezik hatáskörrel

- áll a médiahatóság indoklásában.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Hír TV stúdiójába 2020. október 7-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher