A Jobbik szerint itt a Fidesz új átverése hazai vizeink elpazarlásával

A Jobbik szerint itt a Fidesz új átverése hazai vizeink elpazarlásával

Bencze János kifejtette, javaslatuk újraélesztené a mezőgazdaságot, hogy az unokáinknak is meg tudjuk tartani élhetően a magyar földet.

Ugyan első ránézésre úgy néz ki, mint ha bőven lenne víz a Sióban, a valóság azonban sajnos az, hogy ez csak a látszat - mutatott rá Bencze János, aki Facebookra feltöltött videójában átsétált a folyó medrén.

A Jobbik agrár szakpolitikus hozzátette:

Ahogy a videóból is látszik, térdig sem ér a víz.

A Tolna vármegyei Bencze felidézte, hogy a Sió-medert 2022-ben megkotorták, kiszélesítették, de ez csak az Orbán-kormány látványos marketingfogása volt, ugyanis ez annyit ért, hogy az a kevés víz nagyobb felületen terül szét, és gyorsabban folyik le, anélkül, hogy a tájnak vagy a gazdáknak haszna lenne belőle.

A megoldás a Sió-projekt lenne: duzzasztóművek és zsilipkapuk, amelyek megtartanák a vizet a folyón. Ennek az alkalmazása minden folyónkon, a Kárpát-medencén átfolyó vizünknek segítené a talajban maradását, újraélesztené a mezőgazdaságot, hogy az unokáinknak is meg tudjuk tartani élhetően a magyar földet

- szögezte le Bencze János, aki az aszály magyarországi kárai miatt is kifejtette aggodalmát.

Válaszokat kell adni a Kárpát-medencében a vízproblémák, az elsivatagosodás, az energiaforrások kérdése, vagy épp a népvándorlás kezelése kapcsán - sürgette nemrég Adorján Béla, a Jobbik elnöke, aki az aszály sújtotta Tiszához látogatott.

"A világ változik, és egyre veszélyesebb lesz. Ha nem alkalmazkodunk ehhez, nem lesz jövőnk a hazánkban" - mutatott rá a pártelnök.

Eközben a szárazság utáni esőzések miatt árhullám várható a hazai folyókon, továbbá működésbe lépett az Országos Műszaki Irányító Törzs. Emiatt Orbán Viktor ellenőrizte az árvízvédelmi felkészülést, s a kormányfő úgy ítélte meg, felkészültünk.

(Címlapkép: Sajó - Facebook)