A Jobbik-Konzervatívok támogatná a magyar családok zöldséghez és gyümölcshöz való hozzájutását

A Jobbik-Konzervatívok támogatná a magyar családok zöldséghez és gyümölcshöz való hozzájutását

Z. Kárpát Dániel szerint a magyar 27 százalékos áfa, ami már-már büntetőadó, még nagyobb rést üt a családok költségvetésén, és nincsenek olyan támogatások, kedvezmények, amelyek ezt képesek kompenzálni. Pártja ezért a zölsdég- és gyümölcs áfatartalmának lenullázását irányozza elő.

Brutálisan megnehezül egy magyar család számára a zöldség és a gyümölcs beszerzése, és hogy a gyerekeik elé tehessék az asztalra ezeket a termékeket

- hívta fel a figyelmet Z. Kárpát Dániel keddi sajtótájékoztatóján. A Jobbik-Konzervatívok alelnöke leszögezte, ez a probléma pártállástól függetlenül mindenkit irritál.

A jobbikos országgyűlési képviselő elmondta, nem ismer olyan kormánypárti szimpatizánst, aki ne ismerné el, hogy brutálisan elszálltak a zöldség- és gyümölcsárak, s ezzel a drágulással sem a fizetések, sem a nyugdíjak, vagy más ellátási formák nem képesek lépést tartani.

Még keményebb a helyzet a tekintetben, hogy 3-4 éve Magyarország gyakorlatilag behozatalra szorul. Többet hozunk be a hazánkban is termeszthető áruféleségekből, mint amennyit kiviszünk

- fűzte hozzá az ellenzéki politikus.

Z. Kárpát arról is beszélt, hogy a magyar áfakulcs sokszor kétszer-háromszor magasabb, mint a környező országokban. Rávilágított:

Ez a 27 százalékos áfa, ami már-már büntetőadó, még nagyobb rést üt a családok költségvetésén, és nincsenek olyan támogatások, kedvezmények, amelyek ezt képesek kompenzálni.

Felidézte, pártja többször javasolta már az alapvető élelmiszerek áfatartalmának csökkentését, ebben a kérdésben azonban nem mutat semmilyen nyitottságot az Orbán-kormány.

A Jobbik friss javaslata a zöldség- és gyümölcs áfatartalmának lenullázását irányozza elő. A megtakarított különbözetet pedig szigorú ellenőrzéssel hagynák a magyar családok pénztárcájában - ismertette a konzervatív képviselő.

Z. Kárpát kitért arra is, "mindez persze bevételtől fosztaná meg a kormányt", nagyjából százmilliárd forint az az összeg, amit ezek után befizetnek az ágazat és a fogyasztók részéről a költségvetésbe.

A büdzsé másik oldaláról beszámolva a jobbikos politikus kifejtette:

Több mint ezermilliárd az a váratlan többletbevétel, amit Önök is plusz bevételként fizetnek be a kormány javára azáltal, hogy a magasabb árak után magasabb áfát kell fizetni.

- szólt a sajtó jelen lévő képviselőihez Z. Kárpát Dániel.

“Nem többet, csupán az egy tizedét kérjük el most arra, hogy a magyar családok a gyermekeik és családtagjaik elé minőségi, jellemzően hazai előállítású élelmiszert tudjanak letenni az asztalra”

- fogalmazott Z. Kárpát.

A Jobbik-Konzervatívok politikusa emlékeztetett: amikor áfát csökkentett a kormány 2014-ben és 2016-ban a sertés ágazatnál világossá vált, hogy az le tudta törni az árrobbanás dinamikáját, amivel egyúttal motiválni tudta a termelőket arra, hogy nagyobb területen foglalkozzanak a tenyésztéssel, aminek következményeként azt lehetett látni, hogy az állomány szám szerint és statisztikailag növekedésnek indult.

Úgy látja, az áfacsökkentéssel ezenkívül elejét lehetne venni az ipari méreteket öltő adócsalásnak, vagyis annak, hogy a környező országok alacsonyabb adókulcsai miatt valaki adócsalások törje a fejét.

“Ha mi lenullázzuk ezt a kulcsot, akkor a bűnözésnek ezt a formáját is meg tudjuk szüntetni. De ami számunkra a legfontosabb, hogy a magyar családok számára meg kell könnyíteni a mindennapi életet egy válság, az Európa-rekoder infláció okozta árrobanás közepén"

- fogalmazott.

A konzervatív párt országgyűlési képviselője szerint olyan időszakban, amikor uniós összevetésben igen alacsony magyar bérek sajnos nem tudják kompenzálni ezeket a nemcsak átmeneti és nemcsak a szanckiókból következő nehézségeket.

Z. Kárpát rámutatott: a magyar gazdaság nagyon komoly szerkezeti problémái idézték elő azt, hogy a magyar családok extra nehézségekkel szembesülnek.

“Mivel a Jobbik-Konzervatívok legfőbb célja az, hogy a szülőföldön való boldogulás lehetősége mindenkinek járjon, ezért követeljük, hogy az alapvető élelmiszereken belül a zöldség és a gyümölcs áfatartalma legyen nulla, illetve figyeljük arra, hogy ezt az adócsökkentést ne a kereskedő nyelje le. Jelentkezzen ez a 100 milliárdos többlet a magyar családoknál, kapják meg ezt azok, akik a válság közepén nem igazán kaptak egyéb kaptak segítséget”

- mondta.

Z. Kárpát Dániel hamarosan be is nyújtja az erről szóló határozati javaslatát.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)