A KDNP utolsó pillanatait élheti az Európai Néppártban

A KDNP utolsó pillanatait élheti az Európai Néppártban

Háborúpárti frakcióban a KDNP? Ki veszít, ha a kisebbik magyar kormánypárt távozik a Néppárt frakciójából?

Eldőlni látszik a KDNP képviseletének sorsa az Európai Parlament néppárti frakciójában, amelyben egyetlen magyar kormánypárti képviselő foglal helyet. Az egy szem KDNP-s politikus, azaz Hölvényi György annak ellenére is tagja maradt az Európai Néppárt frakciójának, hogy a Fidesz 2021-ben elhagyta azt. Ráadásul a kormánypárt rendszeresen háborúpárti frakcióként beszél az Európai Néppártról. A KDNP jelenlétét az pecsételheti meg, hogy a Magyar Péter nevével fémjelzett Tisza Párt felvételét kérte a néppárti frakcióba.

A Fidesz szerint elképzelhetetlen, hogy az Európai Parlamentben a Tisza Párt tagjai közös frakcióban üljenek a KDNP-vel.

Ezt Gulyás Gergely jelentette ki a választások után tartott első kormányinfón. A miniszter szerint vagy nem veszik fel a Tiszát, vagy kilép onnan a KDNP. Érdekes ez egy fideszes kormánytag szájából, ahogy nem is a saját pártjáról beszél ilyen határozottan. A KDNP formálisan független párt a Fidesztől, gyakorlatilag azonban szinte egy szervezetről lehet beszélni. A kereszténydemokraták szinte minden esetben azonosan döntenek a nagyobbik kormánypárttal.

A kilépés lehetőségét maga Semjén Zsolt pártelnök, miniszterelnök-helyettes is belengette.

A KDNP-ről Cser-Palkovics András székesfehérvári fideszes polgármester is kifejtette véleményét, akinek neve mellett nem szerepelt a választáson a KDNP logója. Amikor a napokban egy konferencián megkérdezték ennek okáról, Székesfehérvár polgármestere azt válaszolta, hogy bár abszolút hívő, római katolikus, de

„valós politikai szervezetek és közösségek jelennek meg mindenhol. És most a városról beszéltem természetesen."

Amely válasz szerint a KDNP de facto nem létezik, még a halvány kritikát elejtő városvezető szerint sem.

Az Európai Néppárt egyébként Hölvényi György és pártja távozásával nem sokat veszíthet, a politikus jelenléte ugyanis nehezen értelmezhető a frakcióban. A Fidesz szerint ugyanis „a Néppárt egy baloldali párt, és sajnálatos módon erősen háborúpárti, ellentétben a magyar kormánypártokkal". Amely kijelentés ugyan nem fedi a valóságot, de a KDNP sem térhet el ettől a fideszes állásponttól.

Címlapkép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke és Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője és alelnöke (j) a Karmelita kolostorban 2024. június 14-én. MTI/Máthé Zoltán