A két haláleset miatt visszavonták a dél-koreai akkufeldolgozó katasztrófavédelmi engedélyét

A két haláleset miatt visszavonták a dél-koreai akkufeldolgozó katasztrófavédelmi engedélyét

Márciusban ketten is meghaltak szigetszentmiklósi üzemben. Megtiltották a veszélyes tevékenység folytatását is, de a város polgármestere szerint ez nem kötelezi bezárásra a gyárat.

Március közepén két ember is meghalt a dél-koreai SungEel Hitech Hungary Kft. szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó üzemében, amikor karbantartás közben felrobbant egy darálógép. Egyikük az eldugult gépet próbálta kitisztítani úgy, hogy flexszel lyukat vágott rajta. Ez okozta a robbanást. Ő aznap meghalt.

A másik áldozat 5 gyermekét és 5 unokáját hagyta itt.

Az első közelben tartózkodó kollégája életéért hetekig küzdöttek a kórházban: "Súlyos égési sérülésekkel kezelték. Tüdőgyulladást, aztán vérmérgezést kapott. Egyik napról a másikra romlott az állapota, míg végül feladta a harcot" – számolt be az RTL Híradó kérdésére a másik áldozat egyik hozzátartozója.

A halálos baleset után a Katasztrófavédelem vizsgálatot indított. Ebben megállapították, hogy "a cég nem alakította ki a biztonságos üzemeltetés feltételeit megteremtő oktatási, képzési rendszert."

A biztonságos üzemeltetés feltételei súlyosan hiányosak. A veszélyes tevékenység folytatását megtiltom. A katasztrófavédelmi engedélyt visszavonom.

– írta a Katasztrófavédelem határozata.

Szigetszentmiklós polgármestere, Nagy János egyetért a döntéssel. Szerinte a határozat alapján ez az üzem nem működhet Szigetszentmiklóson ezekkel a feltételekkel.

Az önkormányzatnak nincs lehetősége bezáratni az üzemet, és a végleges bezárásra a katasztrófavédelem sem kötelezi a gyárat

– nyilatkozta az RTL-nek a polgármester.

Hozzátette: Ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem működhet a dél-koreai üzem, csak annyit, hogy azokat az előírásokat, amiket eddig nem tartottak be szigorú feltételek mellet be kell tartaniuk.

A Katasztrófavédelem véleménye szerint az üzem megtette a szükséges lépéseket, így már nem minősül veszélyes üzemnek.

A RTL kérdésére azt írták: "A veszélye anyag mennyiségének csökkentése miatt a telephely már nem minősül a katasztrófavédelmi törvény hatálya alá tartozó veszélyes üzemnek."

A baleset után a gyár 10 millió forintos büntetést kapott a munkavédelmi hatóságtól. Ez pontosan [2 millió forinttal kevesebb, amit a NER-kezébe került Libri konkorenciája, a Líra könyvesbolt hálózat kapott egy LMBTQ könyv le nem fóliázásáért.

(Címlapkép: illusztráció, A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én. MTI/Komka Péter)