A kínai elnök "régi barátként" üdvözölte Bill Gatest Pekingben egy találkozón

A kínai elnök "régi barátként" üdvözölte Bill Gatest Pekingben egy találkozón

Kína erős országként sem törekszik majd hegemóniára - mondta Hszi Csin-ping az amerikai milliárdosnak, a Microsoft alapítójának.

Kína erős országként sem törekszik majd hegemóniára - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai államelnök, amikor Pekingben pénteken fogadta Bill Gates amerikai milliárdost, a Microsoft alapítóját.

"Kína nem akarja követni "az erős ország hegemóniára tör" régi útját, helyette más országokkal együtt a közös fejlődés elérésén dolgozik"

- hangoztatta Hszi Csin-ping a találkozón a kínai központi pártlap, a Zsenmin Zsipao beszámolója szerint, amit az MTI szemlézett.

Az Egyesült Államok és Kína kapcsolatának alapját a két országban élő emberek jelentik - állapította meg az elnök, s kifejezte, bízik az amerikai emberekben. Hozzátette, a jelenlegi nemzetközi helyzetben sok mindent lehet tenni, ami mindkét országnak, a két népnek és az emberiségnek is hasznára válik.

A kínai elnök utalt arra, jelenleg egy évszázada nem látott jelentős változások zajlanak az egész világon, e helyzetben Kína mindenekelőtt a saját problémáinak a megoldására összpontosít. Az 1,4 milliárd lakosú Kína hosszú távú stabilitása és tartós fejlesztése jelentősen hozzájárul a világ békéjéhez, stabilitásához és jólétéhez - állapította meg.

Hszi a Tiaojütaj állami vendégházban "régi barátként" üdvözölte Bill Gatest, aki pénteken egy a Bill & Melinda Gates Alapítvány közreműködésével alapított pekingi gyógyszerkutató intézetet keresett fel, ahol bejelentette annak további 50 millió dolláros támogatását.

Gates találkozóján Hszivel megemlítette, hogy alapítványuk és Kína együttműködésében az elmúlt években figyelemre méltó haladást értek el. Megjegyezte, a Kínában felgyorsult innováció és fejlesztés nem csak Kína számára hasznos, hanem a fejlődő országoknak és a világnak is.

Hszi és Gates legutóbb 2015-ben találkozott a Hajnan tartományi Boao fórum alkalmával. 2020 elején Hszi levelet írt Gatesnek, amelyben megköszönte neki és a Bill & Melinda Gates Alapítványnak segítő támogatását, beleértve azt az ötmillió dollárt, amit az ország koronavírus-járvány elleni küzdelmére kaptak.

(Címlapkép: Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Bill Gates amerikai milliárdost, a Microsoft társaság társalapítóját fogadja Pekingben 2023. június 16-án. MTI/AP/Hszinhua)