Orbánék az Eve Powernek is megadták az engedélyt: épülhet a második akkumulátorgyár is Debrecenben

Orbánék az Eve Powernek is megadták az engedélyt: épülhet a második akkumulátorgyár is Debrecenben

A kormányhivatal engedélyezte a BMW-gyárat kiszolgáló kínai akkugyár előkészítő és mélyépítési munkálatait. Közel 300 ezer köbméter anyagot fognak kitermelni a föld alól. 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást is kapnak a Fidesz-kormánytól.

A Debrecen északnyugati gazdasági övezetében, a BMW-gyár mellett akkumulátorgyárat építő kínai Eve Power is megkapta az engedélyt a beruházást előkészítő tereprendezésre és mélyalapozásra első – írta meg a Debreciner. A lap munkatársa állampolgári jogon kért és kapott betekintést a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal erről szóló határozatába.

299 ezer köbméter földet termelnek ki „a természeti értékek védelme és a lehető legkisebb mértékű környezetterhelés mellett”...

Az október 27-én kiadott engedély a Debrecen határában található 281 408 négyzetméteres terület tereprendezésére, valamint egy CNT-üzem, egy elektródaüzem, egy összeszerelő üzem, egy formázó üzem és egy szortírozó raktár mélyalapozási munkáira vonatkozik – számoltak be.

A tervek szerint a munkák során 299 ezer köbméter anyagot fognak kitermelni a földf alól, amiből közel 64 ezer köbméter humusz lesz. A beruházót kötelezték, hogy talajvédelmi szempontoknak megfelelően a humuszos termőréteget mentse meg és hasznosítsa. A határozat fontos része, hogy előírja, hogy a tervezett épületekben használt, tárolt és szállított szennyező anyagok esetleges padlószerkezeti sérülések következtében ne kerülhessenek a talajba. A munkák megkezdése előtt régészeti feltárást is végezni kell.

Az engedély indokolásában a fideszes kormányhivatal emlékeztetett, hogy a Debrecen északnyugati gazdasági övezetébe tervezett ipari beruházásokkal kapcsolatos közigazgatási ügyeket az Orbán-kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítette.

Az újabb kínai akkugyár miatt az állam összesen 112 forint közpénzt éget el.

Az Eve Power üzeme előzetes becslések szerint 400 milliárd forintba fog kerülni. A kínai nagyvállalatnak a magyar kormány 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad, illetve a beruházás miatt 108 milliárd forintból fejleszteni kell Debrecen vízközmű-rendszerét. A gyárban több mint ezren fognak dolgozni. Azt, hogy közülük hányan lesznek távol-keleti vendégmunkások, egyelőre nem tudni.

A kormány erőlteti a két kínai akkumulátorgyárat

Teszik ezt annak ellenére, hogy a helyi lakosság egyértelműen kifejezte: nem akarnak akkugyárakat Debrecenbe.

(Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a kínai Eve Energy beruházásáról tartott sajtótájékoztatón Debrecenben 2023. május 9-én. MTI/Czeglédi Zsolt)