A kormány újra nekirugaszkodik az államadósság 60 százalék alá csökkentésének

A kormány újra nekirugaszkodik az államadósság 60 százalék alá csökkentésének

Varga Mihály vezetésével a költségvetési munkacsoport megtartotta alakuló ülését, amelyen a költségvetési módosítókat vétózott meg a miniszter.

Megtartotta alakuló ülését a Költségvetési munkacsoport a pénzügyminiszter vezetésével, a testület az első nap 54 előterjesztésből 48-at jóváhagyott, a többit vétóval vagy ellenvéleménnyel látta el - jelentette be Varga Mihály a közösségi oldalán hétfőn közzétett videójában.

"A cél világos: a költségvetés egyensúlyát szigorúan védjük, a hiányt és az államadósságot tovább csökkentjük. 2026-ra a GDP-arányos adósságrátát 60 százalék alá csökkentjük, amelyre legutóbb az első Orbán kormány idején volt példa"

- vetítette előre a tárcavezető, aki tényleg élt vétójogával.

Ez az alapja a következő évek magas ütemű növekedésének, az újabb adócsökkentésnek, az adósságteher mérséklésének és a javuló kilátásoknak - tette hozzá.

A Pénzügyminisztérium MTI-nek küldött hétfői közleményében hangsúlyozta: "a kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett, az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság ellenére is csökkentette a hiány és az adósság mértékét, és a következő években is folytatja ezt a munkát".

A közlemény szerint az Orbán-kormány a költségvetési fegyelem erősítése érdekében alakította át a döntéshozó fórumok rendszerét, a költségvetési munkacsoport ezt szem előtt tartva vizsgálja a kabinetek döntéseit.

Ezenkívül a Varga-féle tárca szerint a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára, a következő időszakban pedig tartósan magas ütemben, az uniós átlag felett növekedhet.

Jövőre iránytűként szolgál a kormány számára a GDP 2,9 százalékában meghatározott hiánycél, amely 2026-ra 2 százalék alá csökkenhet. A GDP-arányos államadósság jövőre 66,7 százalékra, 2026-ra a maastrichti 60 százalékos kritérium alá csökkenhet

- emlékeztetett a PM.

(Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter átveszi kinevezési okmányát Novák Katalin köztársasági elnöktől, mellette Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-palotában 2022. május 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)