Varga Mihály élni fog vétójogával, ha veszélyben van az államadósság vagy az államháztartási hiány

Varga Mihály élni fog vétójogával, ha veszélyben van az államadósság vagy az államháztartási hiány

Futball hasonlattal magyarázta el a pénzügyminiszter, hogy nem a játékosok, hanem az edző, azaz a miniszterelnök az, aki meghatározza a stratégiát.

Varga Mihály élni fog a kormányzati költségvetési előkészítő munkacsoportban kapott vétójogával, ha úgy látja, hogy az államadósság vagy az államháztartási hiány veszélyben van - erről egy más témában tartott csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón beszélt a pénzügyminiszter.

Az MTI azt írja, az online kincstári értékpapírszámláról szóló sajtótájékoztatót követően kapott a tárcavezető arra vonatkozó újságírói kérdést, hogy presztízsveszteségként éli-e meg, hogy a jövőben a gazdaságfejlesztési miniszter, vagyis Nagy Márton vezeti a gazdasági kabinetet.

A pénzügyminiszter válaszában futball hasonlattal élve úgy fogalmazott:

egy csapatnál van egy edző, aki összeállítja a csapatot, meghatározza a stratégiát. A játékosok nem szokták megkérdezni, miért az a kapus, a védő, vagy miért az a középpályás. Ugyanígy dolgozik egy kormány is: van egy miniszterelnök, aki meghatározza a munka kereteit

- utalt Orbán Viktorra a miniszter.

Varga kiemelte, szerinte "olyan időszakot élünk, amikor sokkal fontosabb az, hogy az államadósságot és az államháztartási hiányt csökkenteni tudjuk". A gazdaság egy nehéz időszakon megy keresztül, amikor szűkebbek a források, amelyeket hatékonyabban kell felosztani. "Amíg a kormány számára fontos és kiemelt cél a fegyelmezett és kiszámítható gazdálkodás, addig legyen bármilyen szerkezet, és miniszterelnök úr számít a munkámra, addig ezt a munkát folytatni fogom" - jelentette ki Varga Mihály.

A sajtótájékoztatón a miniszter azt jelentette be, hogy december 11-től a Magyar Államkincstárnál (MÁK) a mostaninál gyorsabban és egyszerűbben lehet online értékpapírszámlát nyitni. Arról is szólt, hogy a múlt héten a lakosságnál tartott állampapírok értéke meghaladta a 10 ezer milliárd forintot.

(Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter 2023. március 24-én. MTI/Czeglédi Zsolt)