A kormányzati propaganda ellenére soha még ennyi magyar nem dolgozott és élt Ausztriában

A kormányzati propaganda ellenére soha még ennyi magyar nem dolgozott és élt Ausztriában

A keleti nyitás helyett a „hanyatló nyugatot” választják a magyarok. Az elmúlt tíz évben gyakorlatilag megduplázódott az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és közel százezren már kint is élnek.

Az osztrák gazdasági minisztérium adatai alapján az elmúlt tíz évben gyakorlatilag megduplázódott az Ausztriában dolgozó magyarok száma. 2013-ban még csak 57 ezer honfitársunk dolgozott a nyugati határ túloldalán, mostanra ez a szám 126 656 lett, ami minden korábbinál magasabb - számol be a Szabad Európa.

Az elmúlt két évtizedben nem volt olyan év, amikor ez az elvándorlási trend megfordult vagy megtorpant volna: évről évre négy-ötezerrel több magyar él Ausztriában. Jelenleg már közel százezren.

A legtöbben, 27 és félezren Bécsben telepedtek le, ezt követi Felső- és Alsó-Ausztria, de például Stájerországban már több magyar él, mint Kőszegen.

Beszédes, hogy már egy Győr méretű város keresi a kenyerét a szomszédos országban.

Címlapkép: Az országgyűlési választásra érkező Ausztriában élő, illetve dolgozó magyarok a bécsi magyar nagykövetség előtt 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Filep István