A magyar bérek többszörösét keresik Ausztriában, így nem fog lassulni a kivándorlás

A magyar bérek többszörösét keresik Ausztriában, így nem fog lassulni a kivándorlás

Egyre több magyar dolgozik külföldön. Ausztriában már közel 120 ezren vannak. Nem csoda, hiszen ott az hazai bérek többszörösét keresheti meg egy magyar munkavállaló.

Már 118 ezer magyar állampolgár dolgozik Ausztriában - Írja a G7 alapján a Telex. Ez pedig azt jelenti, hogy a szomszéd ország alkalmazottainak három százaléka magyar.

A legtöbben ingáznak Ausztria és Magyarország között. Az ő életüket nehezíti az Orbán-kormány

Mint kiderült, a magyarok többsége nem költözik ki Ausztriába. Inkább ingáznak. A kint dolgozó magyarok 47 százalékának nincs osztrák lakcíme.

A fideszes kormány a régióban egyedülálló módon egyébként is megnehezíti az átjárók életét, mert nem írja alá azt a keretmegállapodást, ami a rendszeres otthoni munkavégzést lehetővé tenné.

A lap kikérte az osztrák statisztikai hivataltól a magyarokra vonatkozó béradatokat is. Ezekből kiderült, hogy a kint dolgozó magyarok legalább negyedével kevesebb medián bérért dolgoznak, mint az összes ausztriai munkavállaló.

Az összes Ausztriában dolgozó magyar bérének mediánértéke megközelítőleg 2000 euró. Ez jóval magasabb a magyar mediánnál.

Az osztrákot nem éri el.

Az összehasonlító adatokból az is kiderül, hogy annak ellenére, hogy a magyarok az osztrák országos átlaghoz képest valamivel kevesebbet keresnek, a két ország közti jelentős bérkülönbség miatt még így is a hazai bérek többszörösét kereshetik meg.

A magyar állampolgárok az osztrák országos átlagtól 29 százalékkal maradnak el a fizetésekben. Az egész évben kint dolgozók kevésbé, ők csak 27 százalékkal keresnek kevesebbet, mint azok összesített átlaga.

A G7 megemlíti, hogy míg Magyarországon alapvetően a havi fizetést tekintjük átlagos bérnek, a nagyvállalatoknál pedig jellemző az éves prémium, addig Ausztriában a kollektív szerződések a 13. és 14. havi munkabért is előírják, és ennek még az adózása is kedvezőbb.