A magyar gazdaság helyzetéről egyeztetett Matolcsy György és Varga Mihály

A magyar gazdaság helyzetéről egyeztetett Matolcsy György és Varga Mihály

Megegyeztek, hogy a stratégiai kérdésekben ezentúl rendszeresen folytatnak majd személyes egyeztetéseket.

Szakmai egyeztetés keretében találkozott Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtök reggel. A megbeszélésen áttekintették a magyar gazdaság aktuális helyzetét és a hazai gazdaságpolitika legfontosabb feladatait - adta tudtul közös közleményében a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium.

Az MTI beszámolója alapján azt közölték: az elmúlt évtized gazdaságpolitikájának és a gazdasági ágak együttműködésének köszönhetően Magyarország sikerrel kezelte a Covid-járvány okozta válságot. Hozzátették, hogy a mostani "háborús és szankciós válság" megoldásában is kulcsfontosságú a fiskális és monetáris politika további szoros együttműködése.

"A közös munka hozzájárul ahhoz, hogy letörjük az inflációt, mérsékeljük a kamatokat, tovább csökkentsük a hiányt és az államadósságot, és visszatérjünk az egyensúlyi növekedéshez" - hangsúlyozták a közleményben. Ezenkívül bejelentették:

A felek megegyeztek abban, hogy a stratégiai kérdésekben ezentúl rendszeres személyes egyeztetéseket folytatnak.

Emlékezetes ugyanakkor, hogy ehhez képest március elején még az MNB elnöke elég kritikusan viszonyult az Orbán-kormány gazdaságpolitikájához, amikor gazdasági-pénzügyi hibákat, mulasztásokat és nézeteltéréseiket vette sorra Matolcsy, aki sajátosan úgy értékelt: „Elpénecoltunk, elblicceltünk egy jó válságot”.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke 2020. március 10-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)