A kormány blokkolta az orosz-ukrán háború évfordulójára szánt közös EU-nyilatkozatot

A kormány blokkolta az orosz-ukrán háború évfordulójára szánt közös EU-nyilatkozatot

Orbán Viktor láthatóan mindig igyekszik Vlagyimir Putyin kegyeit keresni. A Fidesz-kormány ott gáncsolja Ukrajnát, ahol nem szégyelli.

Brüsszeli diplomáciai források szerint az Orbán-kormány nem járult hozzá a közös európai uniós nyilatkozat elfogadásához, amelyet a közösség az ukrajnai háború 2022. februári 24-i megindításának második évfordulójára időzítve adott volna ki - számolt be a Szabad Európa.

Mint ismert, az Európai Unióban a közös nyilatkozatok kiadásához mind a 27 tagország egységes támogatására szükség van. Ezt vétózta meg ismét a magyar kormány.

A lap szerint miután Magyarország nem támogatta a közös nyilatkozatot, így a három legfőbb uniós intézmény – az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament – vezetője, Charles Michel, Ursula von der Leyen és Roberta Metsola fog kiadni egy közös közleményt.

A Szabad Európa által által elért illetékesek elmondása szerint a magyar kormány nem adott magyarázatot a vétóra, egy diplomata mindössze annyit mondott, hogy a szövegezés „egyszerűen túl erős volt számukra”.

Mint arról beszámoltunk, az EU éppen ma fogadta el a legújabb, 13. szankciós csomagot Oroszországgal szemben. Az új uniós döntés az orosz támadókat segítő vállalkozások megbüntetését célozza. A Tanács pedig az ukrajnai háború évfordulójáról megemlékezve leszögezte: a bűnösök elszámoltathatósága nélkül nincs tartós béke.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. MTI)