A NATO főtitkára szerint Ukrajna előrehaladást ért el az ellentámadással

A NATO főtitkára szerint Ukrajna előrehaladást ért el az ellentámadással

Az oroszok által elfoglalt területek visszanyerésében az ukrán erők fokozatosan törnek előre Jens Stoltenberg szerint.

Ukrajna előrehaladást ért el a júniusban megkezdett ellentámadással, amelynek célja az orosz erők által elfoglalt területek visszanyerése - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön az Európai Parlamentben.

Az uniós parlament külügyi bizottságában történő meghallgatásán a főtitkár kiemelte:

az ukránok fokozatosan teret nyernek, képesek voltak áttörni az orosz erők védelmi vonalait, és haladnak előre, azonban hozzátette, hogy a folyamat lassan halad az orosz erődítmények és aknamezők miatt.

Stoltenberg szerint várható volt, hogy az ellenoffenzíva lassan halad majd.

"Soha senki nem mondta, hogy ez könnyű lesz. A történelem során aligha láttunk több aknát a csatatéren, mint amennyit ma Ukrajnában. Nyilvánvaló, hogy az előrehaladás rendkívül nehéz. Azonban fokozatosan haladnak előre, talán nem olyan gyors ütemben, mint vártuk, de naponta néhány száz métert, ami azt jelenti, hogy az oroszok teret veszítenek"

- hívta fel a figyelmet az MTI beszámolója szerint a főtitkár.

Az ukrán erőket a harctéren elért eredményeikért dicsérve Stoltenberg megjegyezte:

"A kiindulópont az, hogy az orosz hadsereg korábban a második legerősebb volt a világon, most pedig a második legerősebb Ukrajnában. Ez lenyűgöző teljesítmény az ukrán erők részéről".

Ukrajna hétfőn közölte, hogy orosz dróntörmeléket találtak Románia ukrán határ melletti régiójában, amit később a román kormány is megerősített. Ezzel kapcsolatban Stoltenberg azt mondta, hogy az erre vonatkozó vizsgálat folyamatban van, de NATO ezidáig nem talált semmilyen arra utaló jelet, hogy a dróntörmelék szándékos támadás miatt került volna oda. Felhívta azonban a figyelmet az orosz légicsapások kockázataira a szövetség területének közvetlen közelében.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén az orosz hadsereg elleni ukrán ellentámadás sikereit méltatta szerdán Kijevben tett váratlan látogatása során. Szavai szerint "jó előrelépéseket láttunk az ellenoffenzíva során". Elmondta, utazásának célja biztosítani azt, hogy Ukrajna minden szükséges eszközzel rendelkezzen a folyó műveleteihez, hosszú távon pedig a cél az ország elrettentési és védelmi képességeinek erősítése.

(Címlapkép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a török, a svéd és a finn külügyminiszterrel Svédország NATO-tagságáról folytatott megbeszéléseket követően a védelmi szövetség brüsszeli székházában 2023. július 6-án. MTI)