A Nemzetgazdasági Minisztérium kivizsgálja, hogy a salgótarjáni akkugyár magyarok tucatjait bocsátotta el

A Nemzetgazdasági Minisztérium kivizsgálja, hogy a salgótarjáni akkugyár magyarok tucatjait bocsátotta el

Úgy tűnik, a dél-koreai Bumchun Precision Hungary Kft. esetében kialakult áldatlan helyzettel azonnal foglalkozni fog az Orbán-kormány ígéretük szerint.

A sajtóban megjelent hírek szerint a Bumchun Precision Hungary Kft. 60 fős létszámleépítést hajtott végre. A megjelent hírekkel kapcsolatosan a Nemzetgazdasági Minisztérium azonnal megkezdte az ügy kivizsgálását - jelentette be szerdai közleményében a Nagy Márton vezette NGM. A láthatóan már az Orbán-kormány számára is kellemetlen akkugyári elbocsátási ügyről az Alfahír is beszámolt, s bár a közleményben nem így említik, valójában

vietnámi vendégmunkásokat vettek fel az őket betanító, kirúgott magyarok helyére.

Az MTI szerint azt írták, a rendelkezésre álló ismeretek szerint az létszám csökkentésére átmeneti termeléscsökkenés miatt került sor, és tavasszal mind a létszám, mind pedig a termelés szintje visszaállhat a korábban megszokott szintre. Minden további információról a minisztérium tájékoztatni fogja a közvéleményt - ígérte a tárca.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozta a kormányzati sablonszöveget, hogy számukra a magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el. Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. A tárca emellett felhívta minden érintett szereplő figyelmét, hogy a kormány megvédi a magyar családokat és a magyar munkahelyeket, ezért a jogszabályok értelmében külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek - hangoztatták a közleményben.

A kidolgozás és elfogadás alatt álló, az új idegenrendészeti törvény végrehajtásához kapcsolódó jogszabályok a hasonló helyzeteket a jövőben szigorúan büntetni fogják - figyelmeztet a Nagy Márton-féle NGM.

A nem példa nélküli esetre a témát hangsúlyozó Jobbik-Konzervatívok is reagált.

(Címlapkép: Nagy Márton még gazdaságfejlesztési miniszterként. MTI)