Honnan és hány ázsiai vendégmunkást hívnak be? Államtitkár: ez hangulatkeltés

Honnan és hány ázsiai vendégmunkást hívnak be? Államtitkár: ez hangulatkeltés

A fideszes kormánytagok a jelek szerint a sablonválaszokat és az ígéreteket használják továbbra is, legyen szó bármilyen kérdésről.

Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője tavaly december 19-én fordult írásbeli kérdéssel az Orbán-kormányhoz, válasz pedig csak január 11-én érkezett.

A Jobbik képviselője felidézte, egy tévés interjúban hangzott el az elmúlt napokban, hogy Budapesten a 100-as buszjáraton dolgoznak majd a vendégmunkás sofőrök a BKV-nál. Ezt Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke állította az adásban.

Információi szerint a buszsofőrök januártól állnak munkába, és angol nyelvű diszpécser segíti őket.

„A Jobbik-Konzervatívok szilárd álláspontja, hogy nincs hazánkban szükség olcsó ázsiai migránsmunkásokra, mert mint azt a 100-as járat példája is mutatja, ők elveszik a magyar emberek munkáját”

– tette egyértelművé Lukács.

Ennek nyomán a parlament honlapján elérhető iromány szerint a jobbikos politikus Lázár János építési és közlekedési miniszternek címzett kérdése úgy szólt:

Lesz-e a Volánbuszokon vagy MÁV szerelvényeken olcsó ázsiai migránsmunkás munkavállaló?

Lukács László arra is kíváncsi volt, ha ez így lesz, hány főt terveznek felvenni, és mely országokból.

Erre aztán a miniszter helyett Ágh Péter államtitkár válaszolt, bár a megszokott módon kurtán, a felelősséget elkenve és áthárítva:

Amennyiben a Tisztelt Képviselő Úr a Budapesti Közlekedési Központ által foglalkoztatott buszsofőrök iránt szeretne érdeklődni, javaslom a Fővárosi Önkormányzat megkeresését.

„Ha pedig csupán a hangulatkeltés volt az írásbeli kérdésének a célja, abban az esetben szeretném megnyugtatni, hogy a MÁV-Volán Csoport nem tervezi vendégmunkások alkalmazását sem a vasúti, sem pedig a buszos közlekedésben”

– felelte írásbeli válaszában a fideszes politikus.

Maradnak a sablonválaszok és az ígéretek

Lukács László képviselőtársával, Dudás Róberttel együtt egy másik írásbeli kérdést is feltett, amire 15-én, tegnap jött válasz a Fidesz-kormánytól. Az ellenzéki politikusok azt vetették fel Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek:

Hány fő ázsiai vendégmunkást kívánnak betelepíteni a jövő évtől hazánkba? És miért nem kapnak megfelelő védelmet a magyar munkavállalók az ázsiai vendégmunkásokkal szemben?

A tárcavezető helyett Fónagy János államtitkár ragadott tollat, akinek összevont válaszában azt ismételte el:

A kormány minden eszközzel azon dolgozik, hogy megvédje a magyar munkavállalók munkahelyeit és megőrizze a munkaalapú társadalmat.

Emellett a továbbiak lényegében arról szólnak, hogy harmadik országbeli állampolgárt csak akkor lehet alkalmazni, ha arra Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat magyar állampolgárt nem tud közvetíteni. A végrehajtási rendeletekben pedig további szigorítások lesznek – ígérte a Fidesz politikusa.

Mindez alapján nagyon úgy tűnik,

a fideszes kormánytagok a sablonválaszokat és az ígéreteket előszeretettel használják továbbra is, legyen szó bármilyen kérdésről.

(Címlapkép: Vendégmunkások Gyöngyösön - Béli Balázs/Alfahír)