A református zsinat szerint, aki Balog Zoltánt támadja, az a református egyházat támadja

A református zsinat szerint, aki Balog Zoltánt támadja, az a református egyházat támadja

Steinbach Józsefet választották meg a református zsinat lelkészi elnökének a kegyelmi botrány miatt lemondott Balog Zoltán helyett. A fideszes püspök a is nyilvánosság elé lépett, de nem szólalt meg, nem kért bocsánatot.

A református zsinat összezárt a fideszes püspök mögött: Aki Balogot támadja, a református egyházat támadja.

Zárt üléssel kezdődött szerda délelőtt Balatonszárszón a református zsinat kétnapos ülése. Az arra érkező püspökök tkívántak nyilatkozni az RTL riporterének, és az ülést követő sajtótájékoztató után sem kérdezhetett tőlük a sajtó. Kérdésekre csak írásban válaszoltak.

Nem kapkodtak a Püspökök pedofilbotrányban érintett Balog pozíciójáért.

A zsinat határozatba foglalta: tudomásul veszi, hogy Balog Zoltán püspök lemondott a zsinat lelkészi elnöki tisztségéről.

Az ülésen minden jelölhető püspököt megkérdeztek, vállalnák-e a jelöltséget a K. Endre kegyelme miatt lemondott Balog pozíciójára, de csak Steinbach József válaszolt igennel. A 98 zsinati tagból 93-an szavaztak érvényesen, akik mindannyian Steibach-ot támogatták.

„Az elmúlt időszak több kérdés átgondolására indított minket. Szeretnénk megnyugodni, elcsendesedni, és megújulni a küldetésünkbenö” – mondta el Steinbach József megválasztása után tartott beszédében. Hozzátette: „Szeretnénk bocsánatot kérni mindazoktól, akiket megbántottunk, akik csalódtak bennünk.” Balog Zoltán nem szólalt fel és nem kért bocsánatot.

A zsinat után kiadott határozat szerint Balog Zoltán közéleti szerepválalása során hibázot, „amit a társadalom egy része és egyházunk igazságot kereső tagjai közül egyesek súlyos kritika alá vettek”. Arról is írnak, hogy Balog azóta bocsánatot kért, és a személye elleni méltatlan támadásokat a zsinat az egyházzal szembeni támadásnak tekinti.

Tarr Zoltán református lelkész, Magyar Péter pártjának EP-képviselőjelöltje az RTL Híradónak azt mondta, hogy a zsinati tagok beálltak Balog Zoltán mögé.

Pontosan azt mondja ez a határozat ebben a formában, hogy nincsen és nem lesz párbeszéd az egyházban továbbra sem. Sem erről a kérdésről, és nyilvánvalóan semmilyen olyan kérdésről, amiben az egyház tagsága esetleg más véleményen van, mint Balog Zoltán.

Tarr Zoltánt azért rúgtak ki állásából, mert Magyar Péter rendezvényén kritikát fogalmazott meg Balog Zoltánnal szemben.

(Címlapkép: Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a Magyarországi Református Egyház zsinati ülése utáni sajtótájékoztatón Balatonszárszón 2024. április 24-én. MTI/Vasvári Tamás)