A kurdok is sikerrel támadták az Iszlám Államot

A kurdok ezzel újabb lépést tettek a kőolajban gazdag Kirkuk feletti hatalmuk megszilárdításáért, és egyúttal közelebb kerültek a dzsihadisták egyik fellegvárának számító Havidzsához is. A kurdok még tavaly nyáron vették át az ellenőrzést Kirkuk felett, miután az iraki katonák elhagyták bázisaikat a városban és környékén az Iszlám Állam előrenyomulása miatt. Azóta sikerült egy több mint 530 négyzetkilométeres ütközőzónát kialakítaniuk Kirkuk körül.

Az Egyesült Államok vezette katonai szövetség kedden 26 légicsapást hajtott végre az IÁ ellen Irakban, míg Szíriában négyet.

Ahmet Davutoglu török kormányfő eközben szerdán Twitter-oldalán bejelentette, hogy újra szabadok azok a török vendégmunkások, akiket egy hónapja raboltak el Bagdadban. A 16 férfi jó egészségnek örvend, a török nagykövet fogadta őket az iraki fővárosban - derült ki a miniszterelnöki közleményből. A munkásokat még szerdán hazaszállítják egy magángéppel - értesült az Anadolu török hírügynökség. Két társuk már szeptember közepén kiszabadult.

A török vendégmunkásokat - összesen 18-at - egy ismeretlen csoport rabolta el szeptember elején. A törökök egy stadionban dolgoztak a főként síiták lakta Szadrvárosban. A túszejtők korábban közzétettek egy felvételt a munkásokról. A videón a milicisták azt követelték Törökországtól, hogy állítsa meg a fegyveresek beáramlását Irakba, illetve az olajszállítást Észak-Irak kurdok lakta területeiről Törökországon keresztül, és vessen véget a szíriai városok "ostromának".

Törökország nemrégiben légi hadműveletet indított az Iszlám Állam állásai ellen Észak-Irakban, valamint lehetővé tette az amerikai harci gépeknek, hogy törökországi légitámaszpontokról támadják az IÁ-t.