A példás összefogás: Attila Védvonal Túra szeptember 26-án

A rendezvény főszervezőjével, Barcsa-Turner Gáborral, a HVIM társvezetőjével beszélgetünk.

Miért tartjátok fontosnak egy ilyen túrának a megszervezését?

A túra kezdete 2012-re tehető, a maglódi Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Attila Védvonal Nap nevű rendezvény helyszínére. Ott fogalmazódott meg, hogy ne csak egy statikus rendezvénnyel emlékezzünk meg Budapest hős védőiről, hanem járjuk be az egykori, bolsevikokat feltartóztató védvonalnak a helyszíneit, amelyek egyébként a mai napig több helyen igen szépen láthatóak. Futóárkok, különböző géppuskafészkek, aknavetőfészkek, lövegeknek a helyei láthatóak több helyütt is.

Magát az emléktúrát eleve egy kellemes, egy napos kikapcsolódásnak szántuk, ahol családok, természetkedvelők jól érezhetik magukat, de a teljesítménytúrázók számára is egy színvonalas túrát jelent. A hangulat mindig nagyon családias, baráti és ennek megfelelően nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk a résztvevőktől. Minden évben követjük a teljesítménytúrázók beszámolóit, akik az egyik legszínvonalasabb eseménynek tartják a miénket.

Nagyon nagy eredmény, hogy nemcsak a hazafias rendezvényekre járó közönséget sikerült megszólítanunk, hanem az egyébként koncertekre, politikai megmozdulásokra nem járó, természetkedvelő családosokat, túrázókat is.

A történelmi, második világháborús védvonal harcairól mit lehet tudni, mennyire rekonstruálható?

Kevesen tudják, de Budapest ostroma előtt, a város körül hatalmas ütközetek voltak, sőt, maga a Szent László Hadosztály egyes alakulatai is harcoltak több szakaszon. Végeztünk ilyen jellegű kutatásokat, sok mindent rekonstruáltunk, helyszíneket kerestünk fel, kutattunk át több-kevesebb sikerrel. A Gödöllői-dombságban lépten-nyomon árkokból, különböző állásoknak a maradványaira lehet bukkanni, ami mellett az átlagtúrázó elmegy, mi azonban ezeket az állásokat keressük, kutatjuk, és próbáljuk rekonstruálni az eredeti védvonalat. Volt olyan, hogy egy tanösvény melletti, látszólag vizes árok szélén találtunk PPS-hüvelyeket a földön…

Az attilavedvonal.hu-n olvasható a történelmi háttér. Tervbe van véve, hogy a célba kihozzuk azokat a talált anyagokat (hüvelyek és mindenféle személyes, illetve felszerelésbeli tárgyakat), amiket a védvonal nyomvonalán találtunk. Tervezzük a megmaradt állásokról egy fotógaléria elkészítését is és közzétételét is.

Kik segítenek a szervezésben, mint jelent az a szlogen, hogy „Együtt tiszteleg a nemzeti oldal”?

A túra elgondolása alapból az volt, hogy teremtsünk egységet a különböző szervezetek között. Mindenki tegye hozzá a magáét. Adja is magát egy ilyen jellegű rendezvény ehhez, hiszen egymástól elszeparálva, több kilométeres távolságban vannak az ellenőrzőpontok, tehát nem kell találkoznia azoknak a szervezeteknek egymással, akik nem biztos, hogy kijönnének egymással. Mégis szimbolikus ez az együttes fellépés: a szervezetek ellátnak egy-egy ellenőrzőpontot, ahol az egészséges rivalizálás jegyében mindenki próbálja a legtöbbet nyújtani, de a cél közös, és együtt állunk a védvonalon újra.

A résztvevők számára pedig igencsak nincs mit panaszkodnunk: ahhoz képest, hogy egy egész napos elfoglaltságról van szó, nagyon szép számmal indultak eddig minden évben, és ha a tendenciát nézzük (tavaly 230 feletti teljesítő), akkor idén több mint 250-en fognak elindulni a túrán, ami egy hazafias rendezvény esetén nagyon komoly eredmény.

Miben lesz más ez a túra, mint az előző kettő?

Lesznek új szervezetek is, mint a Vértesalja Gyermekei, vagy éppen a Magyar Önvédelmi Mozgalom, de a célban egy kis meglepetéssel készülünk, ugyanis a Vármegyés Dalárda fog katonanótákkal szolgálni. A célban idén még több lehetőség lesz kikapcsolódni, hosszabb időt eltölteni, beszélgetni egymással, megosztani az élményeket.

Milyen a viszony a hatóságokkal, akadályozzák-e a szervezést, mint ahogy megszokhattuk a hazafias elköteleződésű rendezvények esetében?

Ennél a túránál meglepően jól együtt tudunk működni a hatóságokkal a kezdetektől fogva. Mind az engedélyeztetés, mind a különböző szervekkel való együttműködés hibátlan. Korrektek vagyunk, így ők is korrektek velünk.

Miért javaslod a túrán való részvételt?

Ennyit igazán megérdemelnek a hős katonáink, akik az utolsó lőszerig védelmezték a fővárosunkat. A rövidebb táv, ami 31 kilométer és a mogyoródi Szent László kilátótól indul, abszolút teljesíthető bárki számára. Ennyi fáradtságot nyugodtan megtehetünk mi is. Hiszem, hogy egy pozitívan megélt, a megemlékezésen jegyében való túrázás, ami inkább már zarándoklatnak tekinthető, pozitívan fog kihatni az egész harcunkra. Nem utolsó sorban pedig nagyon kellemes és hasznos időtöltésről van szó.