A Vatikán is elítélte a francia pap meggyilkolását

Ferenc pápa mélységesen átérzi "az abszurd erőszak fájdalmát és horrorját".

"Különösen azért lepnek meg minket a történtek, mert ez a szörnyű erőszakcselekmény egy templomban zajlott, ahol Isten szeretetét hirdetik"

- írta közleményében Federico Lombardi vatikáni szóvivő.

Lombardi elmondta, hogy Ferenc pápa mélységesen átérzi "az abszurd erőszak fájdalmát és horrorját",

"a legradikálisabban elítéli a gyűlölet minden formáját, és imádkozik az érintettekért".

Eközben a Krakkóban tartózkodó Dominique Lebrun roueni érsek a körzetében lezajlott eseményekre azt mondta: "megtörtént az, amire nincsenek szavak."

"Meg vagyok rökönyödve, de erőt adnak ezek a fiatalok, akik egy szereteten nyugvó civilizációt akarnak építeni"

- tette hozzá Lebrun, aki egy csoport francia fiatallal érkezett a Krakkóban kezdődő katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra; ahogy arról beszámoltuk, egy iraki bevándorlót még az előtt kapcsoltak le, hogy támadást intézett volna a rendezvény ellen. Egyébiránt Ferenc pápa szerdán csatlakozik a Világtalálkozó résztvevőihez, Lebrun azonban nem fog találkozni a katolikus egyházfővel, mert a történtek miatt délután visszautazik Franciaországba.

"Az a kötelességem, hogy támogassam a sokkos állapotban lévő egyházközösségemet"

- mutatott rá.

A támadás

Kedden két támadó hatolt be az észak-franciaországi Saint-Etienne-du-Rouvray település templomába, ahol a Le Figaro című francia napilap értesülései szerint egy papot, két apácát és két hívőt ejtettek túszul. A rendőrség szerint a késsel felfegyverkezett férfiak a 86 éves papnak elvágták a torkát, és egy további túszt súlyosan megsebesítettek. A támadókat a helyszínre érkező biztonsági erők lelőtték. A Le Point című helyi lap úgy értesült, hogy a támadók a "Daes" szót, vagyis az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet arab nevéből alkotott betűszavát kiáltották, amikor beléptek a templomba, ahol a katolikus pap éppen a reggeli misét celebrálta.