Beüzemelték az oroszok az úszó atomerőművet

Beüzemelték az oroszok az úszó atomerőművet

2019. december 19-én, moszkvai idő szerint pontban 11 órakor az úszó atomerőmű megkezdte a villamosenergia-termelést a csukcsföldi Pevekben

- olvasható a Roszatom közleményében.

Az úszó atomerőmű része az Akagyemik Lomonoszov és a parti létesítmények, az általa termelt energia a Csukcsföldi Autonóm Körzet villamosenergia-hálózatába kerül. A Roszenergoatom Konszern főigazgatója kereskedelmi célokról is beszélt:

Történelmi esemény történt a mai napon: az úszó atomerőmű először kapcsolódott a villamosenergia-hálózathoz. Ezzel jelentős lépést tettünk afelé, hogy Pevek a régió új energetikai fővárosává, Csukcsföld nyugati részének fontos támaszpontjává és az északi-tengeri útvonal kulcsfontosságú láncszemévé váljon. Az idei év legfontosabb feladatát teljesítettük, a következő, 2020-as év feladata az úszó atomerőmű kereskedelmi üzembe helyezése.

A mostanival együtt már 11 atomerőmű működik Oroszországban, ráadásul az orosz atomenergetika történelmében először lesz két aktív létesítmény a föderáció ugyanazon területén.

Tüntetők várták a dán vizeken az oroszok úszó atomerőművét

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet csütörtöki közleményében arról tájékoztat, hogy a Beluga II. nevű vitorláshajójuk ma reggel követni kezdte az úszó atomerőművét a dán vizeken. A magas kockázatú nukleáris létesítmény tulajdonosa és üzemeltetője a Paks II. megépítésével is megbízott orosz állami vállalat, a Roszatom.

Fontos feladata van

A világ legészakibb atomerőműve az elöregedőben lévő bilibinói atomlétesítményt és a csaunszki szénerőművet váltja majd fel. Villamosenergiával kell ellátnia a csukcsföldi régiót és biztosítani Pevek hőellátását. Ezt két KLT-40C típusú reaktorral teljesítheti, amelyek 70 MW villamosenergiát és 300 MW hőenergiát képesek előállítani normál üzemmódban, ami nagyjából egy százezer fős város energiaellátására elegendő.

A Greenpeace aggályairól itt írtunk:

Úszó atomerőművet építettek az oroszok, jöhet a tengeri Csernobil?

Akademik Lomonoszov néven bocsátott vízre úszó atomerőművet Oroszország - írja a Qubit. A monstrum négyezer mérföldes utat fog megtenni az északi hajózási útvonalon, a peveki északi-sarki kikötő felé. A tervek szerint augusztusban vontatják át a Barents-tengerről keletre. Az Akademik Lomonoszov a tervek szerint a távoli régió háztartásainak biztosít energiát, de fúró- és bányászati munkákat is segíteni fog Csukcsföldön.