Akkubotrány: „tüntetők törtek be” a sóskúti lakossági fórumra az üzem építtetője szerint

Akkubotrány: „tüntetők törtek be” a sóskúti lakossági fórumra az üzem építtetője szerint

A botrányt és ellenállást kiváltó beruházás felelős cége szerint emellett a jelenlévők „megakadályozták a polgármestert, a helyi közösséget és az Andrada-t a tájékoztató megtartásában”.

„A sóskúti lakosokkal való békés párbeszédet lehetetlenné tették a településen kívülről érkező tüntetők, akik betörtek a helyi iskola tornatermében tartott lakossági fórumra kedd este. A polgármestert, a helyi önkormányzat képviselőit, valamint az Andrada képviselőit több atrocitás érte, és nem tudták megtartani tájékoztatójukat Sóskút békés helyi lakosai számára" – ezzel a felütéssel küldte meg lapunknak reagálását a kedd este történtek kapcsán a Sóskútra tervezett akkumulátorfeldolgozó építtetője.

A szlovén tulajdonú Andrada csoport a mintegy 13 milliárd forintos beruházás meghallgatás kapcsán kifejtette:

szerintük „közel száz sóskúti lakos békésen várta a helyi önkormányzat által szervezett lakossági fórum kezdetét, amikor a településen kívülről érkező fenyegető tüntetők a bejárati ajtót betörve ellepték az előadótermet."

A polgármester, a helyi önkormányzat és az Andrada képviselői ennek folytán nem tudták megtartani a lakossági tájékoztatót

– tette hozzá a projektért felelős cég.

„A normális, érvelő párbeszéd nyilvánvalóan lehetetlenné vált a mai napon. A kívülről importált fenyegető csoportoknak, amelyeket szűk politikai érdekcsoportok támogatnak, és megpróbálnak félelmet kelteni, semmi keresnivalójuk nincs a településünkön. Az Andrada továbbra is szeretné tájékoztatni a helyi embereket és békés párbeszédet folytatni, de ezek a fenyegető csoportok ezt ma lehetetlenné tették. Döntésünk kizárólag szakmai alapú lesz és nem befolyásolják az ilyen fenyegetések”

– ezt mondta a közlemény szerint König Ferenc, a település polgármestere.

Mind a község, mind az Andrada képviselői továbbra is nyitottak a békés párbeszédre – szögezték le végül.

Emlékezetes, az N1TV is élőben közvetítette az eseményeket, amikor a Sóskútra tervezett akkumulátorgyár ügyében tartottak volna közmeghallgatást, amely botrányosan ért véget úgy, hogy el sem kezdődött valójában. A település polgármestere, a kormánypárti országgyűlési képviselő és az akkumulátorüzem képviselője is elmenekült a kérdések elől, König Ferenc ráadásul rendőrautó segítségével távozott.

Stábunk élő videója a történtekről:

(Címlapkép: König Ferenc (középen) - N1TV)