Bűnösnek találták Navalnijt, szigorítanák a börtönbüntetését

Bűnösnek találták Navalnijt, szigorítanák a börtönbüntetését

Az orosz bíróság kedden bűnösnek mondta ki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust. A CNN arról ír, hogy a Putyin legfőbb kritikusaként számon tartott Navalnijt csalás bűntette és a bíróság megsértése miatt ítélte el a moszkvai Lefortovo bíróság.

Navalnijt azzal vádoltak meg, hogy több millió dollárt sikkasztott el a korrupcióellenes szervezeteinek juttatott adományokból. Az orosz ügyészség korábban 13 év börtönbüntetést kért az ellenzéki vezetőre, aki tavaly év eleje óta két és fél évre módosított börtönbüntetését tölti jelenleg is. A Moszkvához közeli börtönből azonban már egy szigorúbb intézménybe helyeznék át.

„Nem lehet mindenkit börtönbe zárni. Még ha 113 évet kérnek is rám, nem tudnak megijeszteni sem engem, sem a hozzám hasonlókat”

– reagált az ellene felhozott vádakra korábban Navalnij.

"Csak" Oroszországban körözik Navalnij sajtófőnökét, elhagyhatta Magyarországot

Nincs kiadva nemzetközi körözés Kira Jarmis, Alekszej Navalnij sajtófőnöke ellen - írja a 444.hu. Mint arról mi is beszámoltunk, a Szabad Európa az orosz rendőrség adatbázisára hivatkozva pénteken arról írt, hogy az orosz hatóságok feltették a nemzetközi körözési listára Jarmist, aki akkor még Magyarországon tartózkodott könyvbemutatója okán.

Március első felében Magyarországon járt Navalnij sajtófőnöke, aki Oroszországban felkerült a körözési listákra. Kira Jarmis akkor azt mondta, szerinte ha visszatérne Oroszországba, valószínűleg ő is börtönbe kerülne.

Kilenc év fegyház

Utóbb az MTI közölte, kilencévnyi fegyházbüntetésre ítélték kedden Alekszej Navalnijt csalás és igazságszolgáltatás tekintélyének megsértése címén a Vlagyimir megyei Pokrovban. Az orosz ellenzéki politikusra emellett 1,2 millió rubel (mintegy 3,9 millió forint) pénzbírságot is kiszabtak, és a szabadulása után még további egy évig korlátozzák a szabadságában.

Az ítélet nem jogerős és megfellebbezhető. Az ügyészség eredetileg 13 évi fegyház kiszabását kérte és kétévi szabadulás utáni korlátozást kért. Navalnij nem ismerte el bűnösségét és politikai ügynek minősítette az eljárást. Ügyvédei közölték, hogy magasabb szintű bírósághoz fordulnak.