Fehérorosz válság - Lukasenka nem adja át a hatalmat

Fehérorosz válság - Lukasenka nem adja át a hatalmat

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette csütörtökön, hogy nem adja át a hatalmat, és azt sem nem engedi, hogy az ismét "sárban tapodjon".

Ne legyenek ki nem mondott dolgok. Gyakran a szememre vetik, hogy +ő nem adja át a hatalmat+. Helyesen vetik ezt a szememre. Engem nem ezért választott meg a nép

 

- hangoztatta az elnök, amikor bemutatta az új főügyészt, Andrej Svedát. Szavait a BelTA hírügynökség idézte.

Lukasenka a bajban kész a "hátát Putyin hátának vetve viszonozni a tüzet"

Lehetetlen valóra váltani a több mint két évtizede aláírt szövetségi szerződés alapján az orosz-fehérorosz integrációt - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz újságíróknak adott nagyinterjújában. Lukasenka szerint a mai körülményekhez alkalmazkodva lehetne kialakítani az integráció új útjait. "Mára két nemzedék nőtt fel azóta, ezért ma már lehetetlen megvalósítani azt az integrációt" - nyilatkozott Lukasenka az orosz médiában szerdán közölt interjúban.

Az ellenzék által választási csalással vádolt Lukasenka azzal folytatta, nem azért ruháznak fel valakit hatalommal, hogy "a kezébe vegye, eldobja és továbbadja". A 90-es évek közepén szerinte a hatalom "sárban tapodott, beletörölték a lábukat", és ő nem engedi meg, hogy Fehéroroszország visszatérjen azokba az időkbe. Leszögezte ismét, hogy tüntetések hatására nem lesz hatalomváltás az országban.

(MTI)