Győztek a civilek: állami pénzt kapnak a kórházi gyermekosztályok a szülői ágyakra

Mire adományokból több mint 350 ágyat vásároltak, beavatkozott az ÁEEK is.

Több hónapja tartó civil nyomásgyakorlás után az Állami Egészségügyi Ellátó Központ úgy döntött, hogy forrást biztosít a fenntartásában működő kórházaknak a gyermekeik mellett bent tartózkodó szülőknek nyújtható ágyak megvásárlására.

Az egészségügyi ellátóközpont pénteki közleményében úgy fogalmaz, az ÁEEK

„felmérte a fenntartásában működő kórházakban - a gyermekeik mellett bent tartózkodó - szülők elhelyezésére szolgáló ágyak igényét. Az ezek beszerzéséhez szükséges forrást keretünkből biztosítjuk az intézmények számára.”

Ismert, az Ágyat az anyukáknak! nevű kezdeményezést tavaly ősszel indította el egy édesapa, miután azzal szembesült, hogy a kórházak gyermekosztályain a szülők olykor csak a földön tudnak feküdni a kiságyak mellett.

„Itt nincs fideszes vagy ellenzéki ember, a földön fekszik mind"

Korábban már beszámoltunk arról a jótékonysági akcióról, aminek keretében hazai kórházak gyermekosztályainak adományoznak tábori ágyakat, hogy a beteg gyermekek mellett alvó szülők ne székeken, vagy kőpadlóra terített ruhákon feküdjenek. Az akció már néhány millió forintból jelentős eredményeket ért el, és több hónap várakozás után az egészségügyért felelős minisztérium is életjelet adott magáról.

Orosvári Zsolt ezért az Anyák az Anyákért Alapítvánnyal és a Social Point Alapítvánnyal összefogva gyűjtést indított, melyből több mint 350 könnyen összehajtható tábori ágyat vásároltak és szállítottak le az ország mintegy 30 kórházába.

Nemrég számoltunk be arról, hogy ezeket szinte mindenhol örömmel fogadták, mindössze a Heim Pál kórháztól érkezett végleges elutasító válasz, onnan az önkéntesek vissza fogják venni az ágyakat és más intézményeknek fogják adni. A méltó szülői elhelyezésért közben online petíció is indult.

Az ÁEEK döntése értelmében civil nyomásra sokéves elmaradást pótolhatnak a kórházak, ám az kérdéses, hogy ezt pontosan hogyan tervezik végrehajtani, és mi lesz az adományágyakkal.