Politikailag motivált bombamerénylet lehetett a robbantás az AfD irodájánál

Az SPD szerint „a támadás az AfD-nek használ”.

Robbanás történt a legnagyobb német ellenzéki párt, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egy irodájánál csütörtök éjjel a Szászország tartományi Döbelnben, a rendőrség politikai bűncselekmény gyanújával indított eljárást. A nyomozást a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) államvédelmi osztálya folytatja – írja a magyar állami hírügynökség.

A robbanás a Drezda környékén fekvő kisvárosban működő AfD-iroda előtt, az utcán történt. Megrongálódott a földszinti, utcafronti irodahelyiség portálja, a szomszédos épület és két autó, személyi sérülés nem történt.

A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem közölt részleteket az ügyről.

Az AfD a párt elleni merényletként értelmezi a robbanást. A párt tartományi szervezete Twitteren azt írta, hogy „súlyos támadás érte a szászországi AfD-t”.

Martin Dulig tartományi miniszterelnök-helyettes is így értelmezi a történteket, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa szintén a Twitteren azt írta, hogy semmivel sem lehet igazolni a támadást, mert „az erőszak nem tartozik a demokrácia eszközei közé”.

Az AfD-vel nem robbanószerrel, hanem a politika eszközeivel kell felvenni a harcot – tette hozzá. „Ez a támadás az AfD-nek használ és árt a demokráciának” – idézte a miniszterelnök-helyettes bejegyzését az MDR.

Az AfD központi Twitter-oldala „undorítónak” nevezte Dulig hozzászólásának azt a részét, mely szerint a támadás segíti a pártot, mondván Dulig posztja „embertelen és empátiát nélkülöző”.