Amerikai műholdak rögzítették az orosz utasszállító felrobbantását

Az amerikai hatóságok is vizsgálják, mi végezhetett a másfél hete lezuhant orosz utasszállítóval, ami a Sarm es-Sejkből való felszállása után nem sokkal csapódott a földbe a Sínai-félszigeten.

Az oroszok nem engedik az amerikaiakat a repülőgéproncshoz, de azok így is sok információhoz hozzájutottak lehallgatások és műholdmegfigyelések alapján.

Az eddigi információk alapján a vizsgálattal foglalkozó amerikai kormányzati illetékesek úgy gondolják, hogy a gép vesztét 99,9 százalékos valószínűséggel egy időzített bomba okozta, amit talán egy beszervezett reptéri munkás tehetett a repülőre. Amerikai műholdak rögzítették is a robbanás okozta hatalmas hőhatást még akkor, amikor a gép a levegőben volt.

Amennyiben elrejtett pokolgép okozta a repülőgép lezuhanását, úgy annak biztosan lesz nyoma. A robbanóanyagokból ugyanis mindig marad vissza mikroszkópokkal kimutatható mennyiség. Amennyiben valóban robbanás történt a gép roncsainak egy részén biztosan megtalálható. 

Egyelőre nem tudni, ki felelős a gép pusztulásáért, az Iszlám Állam ugyan magára vállalta a merényletet, de még nem tekinthető biztosnak, hogy valóbban az ő bűnük.