Ander Balázs: Azonnali építési-műszaki felülvizsgálatot követelünk a bölcsődéknél, óvodáknál, iskoláknál!

Ander Balázs: Azonnali építési-műszaki felülvizsgálatot követelünk a bölcsődéknél, óvodáknál, iskoláknál!

A Kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium most hétfőn átadott tornacsarnokának tetőszerkezete másnapra beomlott. A Jobbik-Konzervatívok képviselője szerint a haveri vállalkozók által esetlegesen kispórolt anyag, illetve silány munka beláthatatlan tragédiákat eredményezhet.

"Gyermekeink védelme érdekében - független szakemberek által végzett - azonnali és átfogó építési-műszaki felülvizsgálatot követelünk a közelmúltban átadott összes bölcsőde, óvoda, valamint iskola esetében!"

- írja friss Facebook posztjában a Jobbik-Konzervatívok alelnöke.

Ander Balázs kiemelte:

a haveri vállalkozók által esetlegesen kispórolt anyag, illetve silány munka beláthatatlan tragédiákat eredményezhet!

A konzervatív párt országgyűlési képviselője a kaposvári gyakorlóiskolánál történtek miatt „Ugye nem várják meg, hogy tragédia történjen?” – címmel írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Íme Ander Balázs teljes levele, melyet változtatás nélkül közlünk:

„Tisztelt Miniszter Úr!

Akár Kőmíves Kelemen balladájába is beillene, hogy a Kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium most hétfőn átadott tornacsarnokának tetőszerkezete másnapra beomlott. Isteni szerencse, hogy személyi sérülés nem történt. Belegondolni is rossz abba, hogy milyen szörnyűség következhetett volna be, ha mindez iskolakezdés után történik, amikor gyerekek is tartózkodnak az intézményben.

A hírek szerint ugyan a munkaügyi hatóság vizsgálatot folytat, de ne feledkezzünk meg arról az aprócska tényről, hogy ezt a munkát valaki átadta, valaki pedig át is vette!

Tisztelt Miniszter Úr! Az ön helyettesével immáron hosszú ideje próbálok valamiféle érdemi diskurzust folytatni a végtelenül felháborító, bebukott babócsai iskolaprojekt kapcsán.

Tavaly november 9-én kelt írásbeli kérdésemben már sokadjára firtattam, azt a minden becsületes és normális dél-somogyi polgárt foglalkoztató kérdést, hogy „Önök szerint minden rendben van a babócsai iskola felújítása körül?”.

Az évek óta ázó és szétfagyó, közpénznyelő - de a haveroknak kiváló kifizetőhelyet jelentő - épület kapcsán azt szerettem volna megtudni, hogy milyennek ítélik az állagmegóvási munkálatokat.

Rétvári államtitkár úr erre azt válaszolta, hogy „…a Kaposvári Tankerületi Központ továbbra is folyamatosan megteszi a szükséges intézkedéseket a Babócsai Zrínyi Miklós Általános Iskolában folyó beruházással kapcsolatban”.

Ez olyannyira nem felelt meg a valóságnak, hogy kénytelen voltam ismételt beadványt intézni önökhöz (illetve egy másik írásbeli kérdésemben az építkezés során keletkezett veszélyes hulladék sorsára is kíváncsi lettem volna…), majd az idén tavasszal – a tankerület azóta nyugdíjba vonult vezetőjével – végzett helyszíni bejárás során szerzett elborzasztó élmények után újra az épület biztonságát tudakoltam.

Rétvári államtitkár úr erre május 12-én azt felelte, hogy „…a tankerületi központ csak olyan épületet vesz át, amely minden szempontból megfelel a biztonsági előírásoknak”.

Gyermekeink testi épsége, életének biztonsága érdekében nagyon remélem, hogy a tegnapi kaposvári események fényében, sokkal komolyabban fogják venni ezt a kijelentést.

Lázár János óta tudjuk, hogy egy ajánlat nem ajánlat, az átláthatatlanság pedig nem szül jó dolgokat. Miként azt a Bahmutba illő romhalmazzá változtatott babócsai iskola példája is mutatja, az állami-önkormányzati építkezések során a tendergyőztes haverok felháborítóan hanyag, Mekk mester trehány kontármunkájához hasonló kivitelezést tudnak produkálni.

Ezt a „munkát” pedig lelkiismeretlen kóklerek olykor át is adják, valakik pedig át is veszik!

Ez van akkor, ha következmények nélküli országgá válik az állam, az összefonódások rendszere és az újfeudális berendezkedés pedig bűzös mocsárrá zülleszt oly sok mindent.

A babócsai iskola botrányos felújítása miatt beadott kérdéseimre érdemi választ még nem kaptam az önök minisztériumától. Viszont, hogy nincs minden rendben, azt talán híven jelzi, hogy az Integritás Hatóság végre vizsgálódni kezdett. Igaz, ott az anomáliák olyan szintűek, annyira látványosak, hogy mást nem is nagyon tehettek.

Horribile dictu, de játszunk el a gondolattal, hogy milyen tragédia történhet, ha példának okáért egy hipotetikus (reméljük nincs ilyen Dél-Somogyban sem…) óvoda esetében egy haveri cég kispórolja a födémből a vasbetont, a megkent-megfélemlített építési műszaki ellenőr pedig mindent rendben talál, ráteszi a pecsétet, s átveszi az épületet.

Gyermekeink biztonsága nem tréfadolog! Emlékeztetném arra, hogy a Jobbik-Konzervatívok elfogadta a családvédelmi törvényt is, de a bölcsődék, óvodák, iskolák építési-műszaki munkálatai során sem ismerünk pardont, mert valóban gyermekeink biztonsága kell, hogy az első legyen!

Éppen ezért kérdezem (és egyben javaslom is), hogy tervezik-e, hogy az esetleges tragédiák megakadályozása végett - még a nyári szünet ideje alatt - azonnali és átfogó építési-műszaki ellenőrzések sorozata induljon a közelmúltban átadott köznevelési intézmények (illetve bölcsődék) biztonságosságának vizsgálata érdekében!

Egyetlen tragédia is több lenne a megengedhetőnél!

Bízom érdemi válaszában, s a kivitelezőktől minden tekintetben független szakértők bevonásával megkezdődő ellenőrzésekben!”

(Címlapkép: Ander Balázs Babócsán/Facebook)