Ander Balázs szerint Magyarországon úgy választanak köztársasági elnököt, hogy Orbán Viktor rábök az új emberére

Ander Balázs szerint Magyarországon úgy választanak köztársasági elnököt, hogy Orbán Viktor rábök az új emberére

A Jobbik-Konzervatívok parlamenti képviselője arról számolt be, a fideszes többség vita nélkül lesöpörte pártja közvetlen államfőválasztásról, illetve a gyermekvédelmi rendszer megújításáról szóló javaslatait. A pedofilsegítő kegyelmi ügyében pedig továbbra sem adtak érdemi választ.

Ander Balázs, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke, országgyűlési képviselője az Igazságügyi bizottság keddi ülése után tartott sajtótájékoztatót. Az ülésen két jobbikos javaslatot is a bizottság elé terjesztett, de mind a kettőt vita nélkül lesöpörte a fideszes többség. A konzervatív, ellenzéki párt első javaslata a köztársasági elnök közvetlen választásáról szólt.

A magyar emberek jogosan gondolják úgy, hogy a politikából gyakorlatilag kizárták őket, és Magyarországon egyetlen egy embernek az akarata érvényesül még egy ilyen ügyben is.

A jobbikos képviselő rámutatott: most már nem is arról szól a történet, hogy a kormányzó pártok frakciói jelölnék az új köztársasági elnököt, hanem egyes egyedül Orbán Viktor az, aki rábök az ő új emberére. Ander Balázs megjegyezte, hogy az államfőválasztás apropóját adó pedofilbotrányra a mai napig nem szolgált semmiféle érdemi magyarázattal a kormány.

Ander Balázs szerint fontos lenne a fékek és ellensúlyok rendszerének visszaállítása. Különösen, ha „megnézzük egypárti túlhatalmat, amit az elmúlt 14 esztendőben a kétharmaddal kormányzó Fidesz a magyar emberek nyakára épített” – hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy a Jobbik évek óta következetesen kiállt a nemzet egységét megtestesítő államfő közvetlen választása mellett. Rámutatott: erre a kérésre ismét nem érkezett semmiféle érdemleges válasz a kormánypártok részéről, még csak az országgyűlés elé sem engedték, hogy legalább tárgyalni lehessen róla.

A gyermekvédelmi rendszer megújítását és megerősítését szolgáló határozati javaslatunkat is érdemi vita nélkül söpörték le és hajították a kukába a kormánypártok képviselői

– mondta el Ander.

Hangsúlyozta: pártja a törvényi szigorításokat, a pedofília tűzzel való irtását követeli. A Jobbik volt az a párt, amelyik 2021 júniusában a gyermekvédelmi törvényt az ellenzéki pártok közül egyedüliként támogatta – emlékeztetett a képviselő. Hozzátette: „már akkor is megfogalmaztuk a konstruktív kritikáinkat, amelyeket megteszünk most is, nevezetesen, hogyha a Fidesz és Orbán Viktor csak és kizárólag a törvényi szigorításban látja a hazai gyermekvédelem problémáinak megoldását, akkor nagyon rossz úton járnak”.

Szerinte ez nem lesz elegendő, mivel 90 ezer dolgozó a szociális szférában szenved, szenvednek az alacsony bérektől, szenvednek a megaláztatottságtól, szenvednek attól, hogy úgy érzik, mintha az állam magukra hagyta volna őket, akik „a szociális válság elleni küzdelemben ott vannak az első sorokban és ott vannak az utolsó védbástyán is”.

Ezek az emberek azok, akik a legfiatalabbakat gondozzák, akik a legidősebbeket ápolják, és a legelesettebbeket segítik azokat a honfitársainkat, akikről más már megfeledkezett

– emlékeztetett Ander, majd rámutatott, hogy ennek ellenére a megbecsültségük döbbenetesen és megalázóan alacsony. A Jobbik-Konzervatívok határozati javaslata nem csak a törvényi szigorítást és annak támogatását foglalta magában, hanem arra is fel kívánták hívni a „kormánypárti hatalmasságoknak” a figyelmét, hogy ha nem kezdenek valamit a szociális szférával, akkor a gyermekvédelmi rendszerben tovább fog erősödni az elvándorlás, a fluktuáció és a munkaerőhiány.

A Jobbik-Konzervatívok, viszont nem egy neoliberális párt. Mi nem neoliberálisként gondolkodunk, mint a Fidesz, amelyik legszívesebben leépítené a magyar államot, ha az közvetlenül nem az ő érdekeit szolgálja.

Ander Balázs hangsúlyozta: pártja álláspontja az, hogy a legjobb befektetés a magyar emberekbe való beruházás, ennek pedig az egyik fontos ága és területe lenne a szociális szféra megerősítése. A nemsokára az Országgyűlés elé kerülő új költségvetéssel kapcsolatban elmondta, hogy meg kellene emelni a szociális szférában dolgozó 90 ezer ember fizetését, mert nélkülük nem lesz előrelépés a gyermekvédelem területén.

Kiemelte: „a forráshiány, amelyikről folyamatosan beszélünk most már olyan ordító, hogy gyakorlatilag kezelhetetlenné teszi az ott kiütköző problémákat”.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)