Ez a lengyel álláspont Belarusz ügyében

Ez a lengyel álláspont Belarusz ügyében

Európa hitelessége ma a fehéroroszok szabadságtörekvései kapcsán vállalt szerepén múlik – jelentette ki hétfőn Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelős lengyel miniszter. Lengyelország és a három balti ország elnökei pedig újból a fehéroroszországi párbeszéd elindítására szólítottak fel.

Szymanski az Európai Tanács (ET) elnöke, Charles Michel hétfői bejelentésére reagált, miszerint szerdán az uniós tagállamok vezetői videokonferencia formájában rendkívüli tanácskozást tartanak a fehérorosz válság miatt.

„Az EU-nak a saját, jól felfogott érdekében vissza kell nyernie a kezdeményező szerepet a szomszédságában” – hangsúlyozta Szymanski a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.

A miniszter Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő sikerének nevezte a szerdai rendkívüli uniós csúcstalálkozó összehívását. Morawiecki múlt hétfőn sürgette az ilyen tanácskozást.

A lengyel elnök, Andrzej Duda pedig hétfőn tudatta: újból egyeztetett a fehérorországi helyzetről a balti országok (Észtország, Lettország, Litvánia) elnökeivel. A négy államfő megerősítette készségét a fehérorosz nemzet szabad akaratát megvalósító politikai folyamat támogatására – írta meg Duda a Twitter közösségi honlapján.

A négy elnök múlt csütörtökön hívta fel a fehérorosz hatóságokat az erőszak beszüntetésére, a társadalmi párbeszéd elindítására. A hétfői beszélgetés során az elnökök megállapodtak szoros együttműködésük folytatásában, abban, hogy közösen fogják nyomon követni a fehéroroszországi helyzetet – tette hozzá Duda.

Hétfő délután a lengyel külügyminisztérium közölte: Jacek Czaputowicz tárcavezető telefonon egyeztetett Szvjatlana Cihanouszkaja volt fehérorosz fő ellenzéki elnökjelölttel. Czaputowicz a belpolitikai párbeszéd iránti jó lépésnek minősítette Cihanouszkaja pénteki kezdeményezését egy egyeztető tanács létrehozására, mely testület biztosítaná a fehérorosz hatalomátadási folyamatot.

A fehéroroszországi szabad elnökválasztás szükségességéről beszélt telefonon Mateusz Morawiecki a fehérorosz ellenzéki vezetővel, Szvjatlana Cihanouszkajával – a beszélgetésről a lengyel miniszterelnök számolt be hétfő este a Twitter közösségi honlapján.

Morawiecki arról biztosította Cihanouszkaját, hogy Lengyelország „teljes mértékben támogatja” a fehéroroszokat egyrészt a hazájuk szabadságát célzó törekvésekben, másrészt „a lengyelországi hétköznapi életükben”.

Az utóbbi a Lengyelországban élő népes fehérorosz közösségre vonatkozhatott, de Morawiecki arra a pénteken ismertetett programjára is utalhatott, mely a fehéroroszországi politikai üldözöttek támogatását és befogadását, lengyelországi tanulmányaik, munkavállalásukat elősegítő ösztöndíjprogramot is tartalmazza.

Morawiecki és Cihanouszkaja beszélgetéséről a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk miniszter a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban elmondta: szó esett az összes fehérorosz politikai fogoly szabadon bocsátásanak szükségességéről, valamint arról, hogy szabad, demokratikus választást kell tartani Fehéroroszországban.

A beszélgetésre annak kapcsán került sor, hogy az Európai Tanács (ET) elnöke, Charles Michel szerdára az uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli tanácskozását hívta össze a fehéroroszországi helyzetről – magyarázta Dworczyk. Az értekezletet múlt hétfőn, egy nappal a fehérorosz elnökválasztás után Morawiecki szorgalmazta.

A műsorvezető azon kérdésre válaszolva, Morawiecki és Cihanouszkaja vajon mit vár a szerdai tanácskozástól, Dworczyk a szabad fehérorosz választáson és a foglyok szabadon bocsátásán kívül az Európai Unió közvetítő szerepének a fontosságát említette a fehérorosz belpolitikai párbeszédben. Emellett el kell érni azt is, hogy az utóbbi napok tüntetései során megnyilvánuló hatósági erőszak felelősei nézzenek szembe a következményekkel – mondta a lengyel miniszter.

Cihanouszkaja – aki hétfőn kijelentette, készen áll, hogy vállalja a felelősséget és vezesse Fehéroroszországot – a varsói közlemény szerint megköszönte azt a támogatást, amelyet Lengyelország és az EU Fehéroroszország népe iránt tanúsít.

Fehéroroszországban egy hete folyamatosak a tüntetések. A tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta.

Lukasenka hétfőn kijelentette, hogy hajlandó megosztani a hatalmat és megváltoztatni az alkotmányt, új elnökválasztást – mint közölte – csak az új alaptörvény elfogadását követően fognak tartani.

Lukasenka az új alkotmány elfogadása után hajlandó lenne újra megméretni magát

Fehéroroszországban új elnökválasztást csak egy új alkotmány elfogadását követően fognak tartani - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn a minszki traktor-, illetve autógyárban (MZKT) mondott beszédében, amelyet a Belarusz-24 televízió közvetített. Új alkotmányt kell elfogadnunk, ahogy azt ti is akartátok...

(MTI)