Antall József Tudásközpont: Az angolosan távozó vezetőség milliókat keresett, a dolgozókat viszont kirúgják

Antall József Tudásközpont: Az angolosan távozó vezetőség milliókat keresett, a dolgozókat viszont kirúgják

Nem sokkal azután, hogy lemondott a vezetőség - köztük Nógrádi György kuratóriumi elnök - még karácsony előtt kirúgják az egészen mostanáig közpénz milliárdokkal megtámogatott Antall József Tudásközpont (AJTK) munkatársainak többségét is. A 24.hu tudta meg, hogy múlt pénteken késő délután állománygyűlést tartott az Antall József Tudásközpont vezetősége ahol a munkavállalókkal közölték, november végén csoportos létszámleépítés lesz. 

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter egy nappal korábban a kormányinfón közölte, lezárult az AJTK gazdálkodását érintő minisztériumi vizsgálat. 

Ez alapján az elszámolás ugyan szabályos volt, de az átvilágítás arra jutott, hogy az intézmény vezetése számos indokolhatatlan, a „jó erkölccsel össze nem egyeztethető” tételt fizetett ki a működésre adott keretből.

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy múlt hétfőn lemondott az Antall József Tudásközpont teljes, háromtagú felügyelőbizottsága, valamint a kuratórium elnöke Nógrádi György, aki többnyire a kormánypropaganda migránsügyekben megszólaló „szakértője” volt.

Lemondott az Antall József Tudásközpont több vezetője, köztük Nógrádi György is

Lemondott az Antall József Tudásközpont (AJTK) teljes, háromtagú felügyelőbizottsága, valamint a kuratórium elnöke, Nógrádi György, a kormánypárti médiában rendszeresen szereplő biztonságpolitikával foglalkozó elemző - erősítették meg a Direkt36-nak. Az érintettek nem akartak részletesen nyilatkozni, de többen utaltak arra, hogy a döntésükben szerepet játszott a portál kiderítette: luxusutazásokra, az igazgató egyre magasabb fizetésére, drága tárgyakra, pr-szerződésekre költötte a közpénzt a vezetőség.

Ezután végezték el az átvilágítást és kiderült, a tudásközpont vezetője, Antall Péter juttatása tavaly már elérte a havi átlag 6,9 millió forintot, emellett bár a kormányzattól az alapítvány évente százmilliós nagyságrendben kapott pénzt, mégis súlyosan eladósodott, így végül közpénzből kellett kirángatni az adósságcsapdából. Az AJTK összességében majd ötmilliárd forintos állami támogatást kapott az Orbán-kormánytól.

Antall Péter egyébként éppen a kormányinfó napján tartott tájékoztató gyűlést a központ állományának, amit eredetileg az AJTK jövőjét érintő, és Nógrádi György távozása óta felerősödött pletykák cáfolására hívtak össze. Gulyás Gergely bejelentése azonban átírta a forgatókönyvet.

Antall a leghalványabb jelét sem mutatta annak, hogy felelősséget vállalna a történtekért. Szavaiból az tűnt ki, hogy őt és az akkor még igazgatóhelyettesi posztot betöltő feleségét, Antall-Horváth Veronikát meglepetésként érte a forrásmegvonás

- írta meg a 24.hu belső források alapján.

A lap úgy tudja, az elmúlt hónapban Antall és felesége, valamint Csepregi Zsolt, a másik igazgatóhelyettes teljesen elszigetelte magát a munkavállalóktól. A vezetők még arról sem adtak információt, hogy vannak-e forrásai az AJTK-nak a végkielégítések kifizetésére, de még az új munkahelyet kereső kollégák egyéni kérdéseire sem válaszoltak.

Hiába működött közpénzből az Antall József Tudásközpont, Tállai András adótitokra hivatkozva azt állította, hogy nem tartozik a nyilvánosságra az AJTK költekezése.