Kétszáz óra a koronás betegekkel, alig 100 ezer forint fizetés

Kétszáz óra a koronás betegekkel, alig 100 ezer forint fizetés

Nem kapták meg az ígért 180 százalékos bért, csupán az alapfizetést azok az ápolók, akik a Szent János Kórház Covid-osztályán dolgoznak – írja a 24.hu. Az intézmény koronavírusos betegekkel foglalkozó osztályára több helyről csoportosítottak át ápolókat és orvosokat, a lap értesülései szerint

az áprilisi munkáért járó fizetések nettó 109 és 150 ezer forint között mozogtak.

A karanténba került ápolók ráadásul áprilisra még 100 százalék táppénzt kapták, azonban a májusi utaláskor derült ki, hogy nem 100, csak 60 százalék jár nekik, ezért a kórház a különbözetet levonta. Továbbá – ahogy arról korábban mi is beszámoltunk – a veszélyhelyzet idejére átmenetileg megszűntek a kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségeik is.

A szakszervezet szerint sok egészségügyi dolgozó 20-30 százalékkal kevesebb pénzt kap a vírus miatt

Sok egészségügyi dolgozónak bevételcsökkenést okozott a koronavírus-járvány elleni védekezés, mert a veszélyhelyzet idejére átmenetileg megszűntek a kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségeik - írja a Népszava. A szakszervezet becslése szerint legalább 20-30 százalékos a kiesés az érintetteknél. A lap szerint az egészségügyi szakdolgozók felének-kétharmadának van másod- harmadállása, az orvosok magánellátóknál vagy saját vállalkozásban dolgoznak a főállás mellett, az ápolók több kórházban, szociális otthonban, vagy háziápolásban.

A lapnak nyilatkozó ápoló pótlékok és a túlórapénz iránti érdeklődésére a kórház azt ígérte, hogy a következő havi fizetésével utalják majd, utólag, ahogy az ígért 180 százalékos fizetést is.

A lap megkeresésére a Szent János Kórház azt írta, a 100 százalékos táppénzre való jogosultság megállapítása a kórháztól független, arról országosan egységesen az egészségbiztosítási törvény rendelkezik.

Amennyiben a hatóság a beérkezett dokumentumok alapján lefolytatott vizsgálata keretében megállapítja, hogy a foglalkozási megbetegedés jogszabályi feltételei fennállnak, az állam gondoskodik a különbözet kifizetéséről. A jogosultság attól függetlenül fennáll, hogy a munkavállaló a karantén idején megfertőződött-e az új típusú koronavírussal, vagy sem.

Hozzátették, a munkatársak benyújtották táppénz-kiegészítés iránti kérelmüket, és most várják a hatósági vizsgálat eredményét.

Jobbik: Még a jogos bérüket sem kapták meg egyes egészségügyi dolgozók

Van olyan állami fenntartású kórház, ahol a koronavírusos betegek ápolói még azt a bért sem kapták meg, amit megérdemeltek volna - hívta fel a figyelmet Lukács László György, a Jobbik alelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján. Az egészségügyi szakpolitikus hozzátette, nagyon úgy tűnik, hogy nem elszigetelt jelenségről van szó, ezért úgy véli, meg kell vizsgálni, hogy milyen felelősség merül fel az üggyel kapcsolatban.