Hiába az árstop, a társult termékek ezerrel drágulnak, amire az emelkedő infláció is negatív hatással van

Hiába az árstop, a társult termékek ezerrel drágulnak, amire az emelkedő infláció is negatív hatással van

Miközben a csirkemell, a far-hát árstop alatt áll, a csirkecomb ára az egekben. Hasonló a helyzet például a krumpli, a kristálycukor, vagy a liszt esetében is. Lehet, hogy a finomliszt nem drágulhat az árstop miatt, de a rétesliszt, illetve a porcukor, vaníliás cukor annál inkább. A befagyasztott árú sertéscomb ugyanannyiba kerül, a májkrémért viszont több mint 30 százalékkal kérnek többet a boltokban. Ezen termékek ára egy év alatt 45-50 százalékkal drágultak.

A Portfólió cikke szerint a legjobban dráguló termékek közé bekerült a fenyődeszka, az ablak, a járólap és a csempe is. Ez esetben - az infláció mellett - az alapanyagárak elszállása lökte az élmezőnybe ezeket a termékeket. Azonban érdemes kiemelni, hogy már korábban is gyors áremelkedés jellemezte az említett építési anyagokat, hiszen az otthonfelújítási támogatás (a felújítás akár 50 százalékát is visszatéríti az állam a családosoknak) jelentősen megemelte a keresletet anélkül, hogy a kínálat bármit is változott volna. Ilyen esetekben pedig borítékolható az áremelkedés.

Az Eurostat adatai alapján az RTL Híradó szerint egy év alatt 18,3 százalékkal drágultak a feldolgozatlan élelmiszerek is Magyarországon. Nagyjából kétszer akkora ütemben, mint Csehországban és Ausztriában, és nagyobb mértékben, mint a horvátoknál, a románoknál, illetve a lengyeleknél.

Ami pedig a növekvő inflációt illeti, GKI Gazdaságkutató Intézet és az Európai Bizottság adatai alapján, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is a várakozások emelkedését regisztrálja. Az inflációs várakozások sávja a jegybanki adatok alapján több éve emelkedő, ezen belül azonban az év elején kis megtorpanást mutattak, ami akár meglepő is lehet, hiszen az infláció ekkor lódult meg igazán.

Áprilisban azonban már éles emelkedést látunk a jegybank ábráját is, a sáv közepe évtizedes csúcsot jelent.

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutatók áprilisban az előző hónaphoz képest emelkedtek és értékük a jegybanki célsáv fölött alakul

- állítja az MNB hagyományosan száraz hangvételű értékelése.

A Jobbik a héten javaslatot nyújtott be az alapvető élelmiszerek nulla százalékos áfája érdekében, de a kormánypártok ezt nem támogatták.

Nulla százalékos áfa - Nincs segítség, Orbánék még beszélni sem hajlandóak a bevezetéséről!

Jakab Péter, a Jobbik elnöke hétfőn napirend előtti felszólalásában figyelmeztette a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőit, pusztán egy kormánypárti hazugság, hogy a magyar munkavállalók félmillió forintot keresnek havonta. Szerinte ideje lenne, ha megismernék a magyar valóságot.