A várható árverseny miatt olcsóbbak lehetnek az antigén gyorstesztek az OGYÉI szerint

A várható árverseny miatt olcsóbbak lehetnek az antigén gyorstesztek az OGYÉI szerint

Várhatóan nő az árverseny, ezáltal csökkenhet az antigén gyorstesztek ára, miután február 16-ától kiskereskedelmi üzletek is árulhatnak ilyen terméket – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) csütörtökön az MTI-vel.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Közlönyben kedd este jelent meg az a kormányrendelet, ami lehetővé teszi, hogy veszélyhelyzet alatt a kiskereskedelemben is lehessen önellenőrzési célt szolgáló SARS-CoV-2-fertőzés kimutatására szánt antigén gyorsteszteket árulni.

Ennek megfelelően szerdától minden gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező üzletben, például kiskereskedelmi láncoknál, drogériákban és benzinkutakon is árulhatnak antigén gyorstesztet. Korábban csak gyógyszertárban és gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletben lehetett ilyet vásárolni - idézték fel.

Rusvai: Az Orbán-kormány ismét ki fogja tolni a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá válásának időpontját

Ez egy döntéshozói hatáskör, vagyis kötelezővé tehető az oltás. Én őszintén remélem, hogy mégsem lesz az, hiszen szakmailag nem tartom indokoltnak - felelte Rusvai Miklós virológus az Ez Budapest szerda esti kerekasztal-beszélgetésén arra a kérdésre, hogy kötelezővé tehető-e a Covid-19 elleni védőoltás hazánkban.

Közölték: csak a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező üzletek forgalmazhatnak gyorstesztet. Ezt az engedélyt az OGYÉI-től kérhetik a kiskereskedelmi egységek.

Jelenleg 758 kiskereskedelmi üzletnek van gyógyszerforgalmazási engedélye

– tették hozzá.

Kiemelték,

"a rendelkezés következtében javul a lakosság hozzáférése az önellenőrzési célt szolgáló gyorstesztekhez, nőhet az árverseny, és csökkenhet a gyorstesztek ára"

– emelték ki. Hozzáfűzték: a PCR-teszt továbbra is hatósági áras, maximális ára 19 500 forint.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a koronavírus-gyanús betegeknek a háziorvosok továbbra is ingyenesen elvégzik vagy megrendelik a tesztet. Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki úgy dönt, hogy önkéntesen vásárol magának belőle.

Az otthon elvégzett gyorsteszt pozitív eredménye nem hivatalos. A fertőzés hivatalosan akkor igazolt, ha a pozitív eredményt a háziorvos vagy más egészségügyi szolgáltató az EESZT-ben rögzíti – hívták fel a figyelmet. Azt javasolták, hogy ha valakinek a saját magán végzett gyorstesztje pozitív, keresse fel a háziorvosát.

Mint megírtuk, szerdán 12 885 új koronavírus-fertőzöttet találtak, és 99 honfitársunk hunyt el hazánkban.

Koronavírus: 12 885 új fertőzöttet találtak, 99-en haltak meg egy nap alatt hazánkban

Elhunyt 99 többségében idős, krónikus beteg, emellett 12 885 új fertőzöttet igazoltak egyetlen nap alatt - derült ki a kormányzati tájékoztató oldal adataiból. A járvány kezdete óta összesen 1 684 432 nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, és 42 269 főre emelkedett az elhunytak száma.