Aszály veszélyhelyzeti operatív törzset hoz létre a kormány

Aszály veszélyhelyzeti operatív törzset hoz létre a kormány

A rendkívüli aszályhelyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményeinek kezelését szolgáló kormányzati intézkedések meghozatala érdekében van erre szükség az agrártárca vezetője szerint.

A rendkívüli aszályhelyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményeinek kezelését szolgáló kormányzati intézkedések meghozatala érdekében aszály veszélyhelyzeti operatív törzset alakít a kormány - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Az Agrárminisztérium csütörtöki közleményében az agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa területének csaknem fele szenved a csapadék hiányától, hazánknak pedig történelmi szárazsággal kell szembenéznie. Július közepére az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki. 

A búzánál elkönyvelt mintegy 25 százalékos terméskiesés után mára a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén lényegében megsemmisült, és a tartós vízhiány most már a dunántúli régiók termését is fenyegeti 

- fogalmazott.

Nagy István kiemelte, az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és alig tudtak kaszálni. Az Agrárminisztérium becslése szerint az aszálykárral sújtott, a kárenyhítési rendszerben bejelentett összes terület nagysága elérheti az 1 millió hektárt a szántóföldek tekintetében - közölte a tárcavezető.

Nagy István hangsúlyozta: 

"a mezőgazdaságot sújtó katasztrofális aszályhelyzet és az energiaárak következményeinek kezelése érdekében aszály veszélyhelyzeti operatív törzs jön létre, amely haladéktalanul megkezdi a munkáját a magyar agrárium előtt álló kihívások és a gazdák nehézségeinek leküzdése érdekében".

Szavai szerint a kialakult helyzetben a kormány "minden lehetséges eszközzel támogatja az agráriumból élőket". A tárcavezető leszögezte, mindig a magyar gazdák mellett állnak, akik minden nehézség - világjárvány, munkaerőhiány, hosszantartó szárazság, aszály, rendkívül magas inputárak, energiaárak, valamint az orosz-ukrán háború következményei - ellenére munkájukkal biztosítják a folyamatos termelést és a minőségi élelmiszerellátást, melyért mindannyiunk elismerését megérdemlik. A magyar gazdák áldozatos tevékenységének köszönhetően kerülhet minden nap friss és egészséges élelmiszer a magyar családok asztalira. A történelmi aszályhelyzet leküzdését és a biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartását prioritásként kezeli az agrártárca - húzta alá a miniszter.

Emlékezetes, pár hete közölte Nagy István, hogy mostani rendkívüli aszályhelyzet miatt az Európai Bizottsághoz fordul az Agrárminisztérium az agrár-környezetgazdálkodási programban résztvevők érdekében.

Már érzik a bajt: Brüsszelhez fordul az agrárminiszter a példátlan aszály miatt

Az aszályhelyzet miatt az Európai Bizottsághoz fordul az Agrárminisztérium az agrár-környezetgazdálkodási programban résztvevők érdekében - közölte Nagy István. Az MTI azt írja, a miniszter felhívta a figyelmet, hogy a hazánkat sújtó rendkívüli aszályhelyzet miatt a növénytermesztők mellett az állattartók is súlyos károkat szenvednek el.