Vizsgálóbizottság létrehozásáról állapodtak meg az osztrák ellenzéki pártok az ÖVP elleni korrupciós gyanú ügyében

Vizsgálóbizottság létrehozásáról állapodtak meg az osztrák ellenzéki pártok az ÖVP elleni korrupciós gyanú ügyében

Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozásáról állapodtak meg Ausztriában az ellenzéki pártok a kormánykoalíciót vezető Osztrák Néppárt (ÖVP) köreit érintő korrupciós nyomozáshoz kapcsolódva - jelentették be az érintett pártok képviselői szerdán Bécsben sajtótájékoztatón.

Az MTI azt írja,

a Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az Osztrák Liberális Fórum (NEOS) képviselőinek elképzelései szerint a tervezett parlamenti vizsgálódás a szombaton lemondott volt kancellárral, Sebastian Kurzcal közeli kapcsolatban állókat érintő korrupciós gyanúra, illetve az ÖVP vezetőinek az osztrák sajtóban kiszivárgott üzenetváltására terjedne ki.

A bizottság - amelynek létrehozását a parlamenti kormánytöbbség még megnehezítheti - az ellenzék reményei szerint a jövő hónapban megkezdheti munkáját, de a hírügynökségek számításai szerint a jövő évben mindenképpen.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) tíz embert, köztük Kurzot, magas rangú tanácsadókat, illetve egy közvélemény-kutató cég két alkalmazottját gyanúsítja azzal, hogy közpénz felhasználásával felmérési adatokat manipuláltak Kurznak kedvezően, amikor a pártelnöki, majd kancellári tisztségre pályázott. Kurz tagadja, hogy törvénytelenséget követett volna el. A közvélemény-kutató cég egyik alkalmazottját - akit adatok megsemmisítésével gyanúsítanak - kedden őrizetbe vették.

Osztrák kormányválság: bizonyítékok megsemmisítésének gyanújával őrizetbe vettek egy közvélemény-kutatót

Mint megírtuk, a szombat esti kabinetülést követően az ellene irányuló korrupciós vizsgálatok nyomán bejelentette lemondását Sebastian Kurz osztrák kancellár. Bejelentette lemondását Sebastian Kurz osztrák kancellár a szombat esti kabinetülést követően az ellene irányuló korrupciós vizsgálatok nyomán - írja az MTI. Utódjaként Alexander Schallenberg eddigi külügyminisztert javasolta.

A vizsgálóbizottság megalakításával kapcsolatban Kai Jan Krainer szociáldemokrata képviselő a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta:

szerintük amit az ügyből eddig láttak, az csak a jéghegy csúcsa.

Andreas Hanger, az ÖVP képviselője reagálásában felelősségteljes hozzáállásra szólította az ellenzéket, és leszögezte, hogy a vizsgálóbizottságnak létrejötte esetén korrekt feltáró munkát kell végeznie.