Az '56-os forradalom szabadságharcosait is felemlegette az orosz nagykövetség David Pressmannek

Az '56-os forradalom szabadságharcosait is felemlegette az orosz nagykövetség David Pressmannek

Mint arról tegnap beszámoltunk, David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete azt jelentette be szerda délután, hogy a részben orosz, részben magyar tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bankot szankcionálja Washington.

Az amerikai nagykövet sajtótájékoztatójára az orosz nagykövetség is reagált egy közleményben, méghozzá úgy, hogy érdekes módon az 1956-os forradalom szabadságharcosait is felemlegették benne, ami azért is érdekes, mert a hivatalos orosz álláspont régóta az volt, hogy 1956 gyakorlatilag csak a CIA puccskísérlete volt.

Az oroszok szerint, az a mód, ahogyan az amerikai nagykövetség „a washingtoni szankciógépezet újabb, lényegében rutinszerű és jelentéktelen akciójának bejelentését keretbe foglalta, a tekintélyelvű külpolitika szemléletes demonstrációja volt, és egyetlen célt szolgál: megmutatni, hogy ki a főnök, és mi történhet, ha valaki nem mer engedelmeskedni nekik”.

Majd később az '56-osokra kitérve arról is írnak, hogy:

„De az '56-os szabadságharcosok leszármazottai, akikre Pressman úr oly előszeretettel hivatkozik számos oroszellenes beszédében, határozottan elutasítanak minden külső nyomást, és ezt egész történelmük során jól bizonyították. Budapest reakciója a nagykövet sajtótájékoztatójára ezt ismételten bizonyította. Több diplomáciára és kevesebb diktátumra van szükség, ami nem jellemző az amerikai diplomáciai képviseletre.”

Az orosz nagykövetség álláspontja szerint a jól működő Nemzetközi Beruházási Bank az amerikai „újgyarmatosító törekvéseknek” esett áldozatul. „Ilyen az Egyesült Államoknak a szabad piacgazdasággal való foglalatossága” – tették hozzá.

(Telex)

(Címlapkép: David Pressman amerikai nagykövet beszédet mond a Szent Korona hazatérésének 45. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban 2023. január 6-án. Az eseményt a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete szervezte. MTI/Kovács Tamás)