Az agrárminiszter szerint Magyarország példaként tekint Izraelre

Az agrárminiszter szerint Magyarország példaként tekint Izraelre

Nagy István izraeli kollégájával egyetértésben hangsúlyozta: "szívesen kötünk stratégiai partnerséget Izraellel az agrárium, vagy az oktatás és a kutatás-fejlesztés területén".

Az öntözés-fejlesztésről, oktatási és tudományos partnerségről, valamint hosszú távú agrár együttműködésekről egyeztetett Nagy István agrárminiszter Avi Dichterrel, Izrael mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetőjével - közölte csütörtökön az Agrárminisztérium (AM).

A tárca közleménye szerint Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy

Magyarország példaként tekint Izraelre, hiszen csodálatos az a teljesítmény, amit a mezőgazdaság területén a történelme folyamán véghezvitt. "A magyar kormány stratégiai ágazattá nyilvánította az agráriumot és háromszor több forrást biztosít fejlesztésekre, mint korábban, ezért szeretnénk olyan technológiai fejlesztéseket végrehajtani, amelyek a versenyképességünket növelik, mind a mezőgazdaság, mind pedig az élelmiszeripar területén"

- fogalmazott az Orbán-kormány minisztere az MTI beszámolója szerint.

Az agrárminiszter kitért arra is, hogy "tavaly történelmi aszály nehezítette a mezőgazdaságot, ami figyelmeztető jelként hatott ránk, ezért még nagyobb hangsúlyt fektetünk az öntözésfejlesztésre. A legmodernebb technológiák alkalmazását pedig a legjobbtól szeretnénk megtanulni. A vízre eddig katasztrófaként tekintettünk, amit az áradások esetén gyorsan el kell vezetni, azonban szemléletváltást hajtottunk végre. A vizet meg kell tartanunk és gazdálkodnunk kell vele, mert az a biztonságos élelmiszer-ellátás alapja."

A tárcavezető kitért arra is, a magyar agrárium az ország népességének dupláját képes ellátni élelmiszerrel, így Magyarország Izrael importigénye szempontjából is kulcsfontosságú partner lehet.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy az agrárium tekintetében is stratégiai partnerségnek látják szükségét a két ország között. Nagy István kiemelte:

"szívesen kötünk stratégiai partnerséget Izraellel az agrárium, vagy az oktatás és a kutatás-fejlesztés területén, hogy jobban megismerjük az új technológiákat, mert így a hazai mezőgazdaság tovább fejlődhet".

Az AM közlése szerint az egyeztetés keretében az izraeli tárcavezető meghívta Nagy Istvánt egy hivatalos munkalátogatásra.

Mint ismert, Nagy István a minap adott hírt arról, hogy szerinte a magyar-üzbég együttműködések dinamikusak az agráriumban, leszögezve azt is, hogy Üzbegisztán környezeti adottságaiban óriási kincset lát, amit ki kell használnia a mezőgazdaságnak.

(Címlapkép: Nagy István agrárminiszter Avi Dichterrel - Facebook)