Az amerikai külügyminiszter szerint távolról sem elegendők az izraeli lépések a civilek védelmében

Az amerikai külügyminiszter szerint távolról sem elegendők az izraeli lépések a civilek védelmében

Kevesli az izraeli lépéseket a civil áldozatok korlátozására a Gázai övezetben az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken erről kilencnapos diplomáciai körútjának végén beszélt pénteken.

A külügyminiszter a Közel-Kelet és Ázsia több országát érintő útja végén az indiai Új-Delhiben kijelentette, hogy „túlságosan sok" palesztin halt meg és szenved, miközben Izrael kíméletlenül folytatja a háborút a Hamász ellen a Gázai-övezetben.”

Antony Blinken elismerését fejezte ki Izraelnek, hogy formálisan is bevezette a napi humanitárius szüneteket a műveleti területen, lehetővé téve a civilek számára a távozást, valamint, hogy az izraeli vezetés egy második biztonságos menekülési folyosó is megnyitott.

Az izraeli lépések „emberéleteket fognak megkímélni és több segély eljutását teszi lehetővé a szükséget szenvedő palesztinok számára, ugyanakkor sokkal többet kell még tenni a polgári lakosság védelmében, és annak érdekében, hogy a humanitárius segítség elérjen hozzájuk”.

Antony Blinken hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak vannak további ötletei az izraeliek számára, hogy miként lehetne további előrelépést elérni, és ezeket megosztotta velük.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken tovább szélesítette a külföldön tartózkodó amerikaiak számára kiadott globális biztonsági figyelmeztetést. Jelenleg már a világ országainak több, mint felére van érvényben valamilyen fokozatú felhívás. 21 országra vonatkozóan a legmagasabb szintű a figyelmeztetés, ami a „Ne utazzon!” felhívást takarja, ide tartozik a Gázai-övezet és Libanon. Az utazás megfontolását a világ 20 országára vonatkozóan javasolja a külügyminisztérium, köztük Izrael és Ciszjordánia.

A kiadott figyelmeztetések a Közel-Kelet esetében háborús cselekmények, illetve terrortámadás és zavargások veszélye miatt vannak érvényben.

(MTI)

(Címlapkép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszterrel és Radzsnath Szingh indiai védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésükön Újdelhiben 2023. november 10-én. MTI/AP/Reuters pool/Jonathan Ernst)