Az elszabadult ingatlanárak és a kétszámjegyű infláció miatt kénytelen volt módosítani a csokot a kormány

Az elszabadult ingatlanárak és a kétszámjegyű infláció miatt kénytelen volt módosítani a csokot a kormány

Rutinosan adagolta a jó és rossz híreket a Gulyás Gergely mellett Csák János miniszter vendégszereplésével megtartott rendkívüli kormányinfó. Bejelentették a csok pluszt, de az EU „elhibázott politikájának” szapulása sem maradt el.

Szerdán szokatlanul késői időpontban, este rendkívüli kormányinfót tartottak. A sajtótájékoztatót egy a Karmelitában tartott megbeszélés előzte meg, ahol Orbán Viktor Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikust fogadta. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csak "műsorvezetőként" vett részt a kormányinfón, a szót Gulyás Gergely mellett főleg Csák János kulturális és innovációs miniszter vitte.

A fideszes kultúrminiszter szerint Magyarországon van "Európa legcsaládbarátabb kormánya".

Az elszabadult ingatlanárakat és a kétszámjegyű inflációt már az Orbán-kormány sem nézhette tétlenül, így a csok módosítása mellett döntöttek. Sokaknak segíthet az új szabályozás, de a leginkább rászorulók így sem jutnak ingatlanhoz, és a lakbért sem fogják tudni könnyebben kifizetni.

Az elmúlt időszakban a kamatok megugrottak, az ingatlanárak is fölmentek, ezért megcsappant a városi csokra irányuló kereslet.

Csák János hozzátette: a kormány célja továbbra is az, hogy Magyarországon minden kívánt gyerek megszülethessen.

A csok új szabályai a következők:

⚫ A kormány elfogadta a CSOK Pluszt az 5000 fő feletti településeken.

⚫ A hitel a gyerekszám függvényében 15, 30, 50 millió forint lesz egységesen 3 százalékos kamattal, és a hitelfelvevők döntésének megfelelően 10–25 éves futamidővel.

⚫ Az első közös otthon megvételénél elegendő lesz 10 százalék önrész. Nem első otthon vásárlásánál, illetve felújítás, bővítés esetében az önrész 20 százalék.

⚫ A nők csak 41 éves korukig vehetik fel, de egy kétéves átmeneti időszakban azok az ennél idősebb nők is felvehetik legalább 12 hetes terhességet tudnak igazolni.

⚫ A hitelt telekvásárlásra nem lehet felvenni.

⚫ Az első közös otthon esetében 80 millió forintos a vásárlási értékhatár, lakásbővítés és új lakásba költözés esetén pedig 150 millió forint.

⚫ Az első évben tőkét nem kell törleszteni, csak a 3 százalékos kamatot kell fizetni. A gyermek megszületése után egy éves hitelmoratórium igényelhető

⚫ Második gyereknél a tőkéből 10 milliót elengednek, megint 10 milliót a harmadiknál, és így tovább a további gyerekeknél.

⚫ A falusi csoknál a gyerekek után járó vissza nem térítendő támogatás értéke egy gyereknél 1 millió forint, két gyereknél 4 millió forint, három gyereknél pedig 15 millió forint.

Az ingatlan szakértők a piaci fellendülés mellett drágulásra is számítanak!

A Duna House és a Credipass ma azt közölte, a csok plusz jelentős lendületet adhat az eddig pangó ingatlan- és hitelpiacnak, és ennek révén akár 10-20 ezerrel több lakáspiaci tranzakció jöhet létre, ami ugyanilyen mértékben növelheti a hitelpiaci volument is. Emellett az aktívabb piac az árakat is megnövelheti, várakozásuk szerint

legalább az infláció mértékével megegyező drágulás várható 2024-ben.

Csák János után Gulyás Gergely vette át a szót:

A kormány elismeri Izrael önvédelemhez való jogát, és együtt érez az áldozatok családtagjaival.

Hangsúlyozta: a nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie, hogy a háború ne eszkalálódjon, az izraeli-palesztin "belső konfliktus" ne váljon országok közötti háborúvá. Szerinte ez óriási migrációs hullámot indítana be. A palesztin-párti szimpátiatüntetésekkel kapcsolatban hozzátette: ijesztő, hogy a nyugati nagyvárosokban ezrek éltetik a Hámász terroristáit.

Az EU-s ügyekkel kapcsolatban Gulyás leszögezte, hogy a Fidesz-kormány semmiképpen sem szeretne fizetésemelést adni a "brüsszeli bürokratáknak". Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban megjegyezte, hogy a kormány álláspontja szerint Ukrajna ilyen formában való támogatása csak a harcok elhúzódásához vezet, béke kell.

Csák János a kormányinfó végén bejelentette, hogy a kormány további 75 milliárd forinttal támogatja a Nobel-díjas Krausz Ferenc által vezetett Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központot. Továbbá azt, hogy létrejött a Magyar Kutatási Kiválósági Tanács, melynek elnöke Krausz Ferenc lesz.

(Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. október 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd)