Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint katasztrofális hatása lesz az izraeli hadműveletnek Gázában

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint katasztrofális hatása lesz az izraeli hadműveletnek Gázában

"Állíthatom, hogy bármilyen további eszkaláció vagy csak az eddig műveletek folytatása egyszerűen katasztrofális lesz a gázai lakosság számára" - figyelmeztet Filippo Grandi.

Katasztrofális következménye lesz a Gázai övezeti lakosokra nézve, ha az izraeli hadsereg elindítja tervezett szárazföldi hadműveletét az övezet ellen - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Tokióban Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

"Állíthatom, hogy bármilyen további eszkaláció vagy csak az eddig műveletek folytatása egyszerűen katasztrofális lesz a gázai lakosság számára"

- fejtette ki az ENSZ-főbiztos.

Grandi kiemelte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) nincs hivatalos mandátuma a palesztin területeken vagy Izraelben. Hozzátette viszont, hogy "osztja azokat a rendkívüli aggodalmakat, amelyet sok kollégája, köztük az ENSZ főtitkára hangoztat a konfliktus miatt".

A menekültügyi főbiztos azt is elmondta, hogy

amennyiben a konfliktus Libanonra és más országokra is átterjed, annak következményei "beláthatatlanok lesznek".

Az Izrael és a Hamász között 14 napja tartó háborúban, amelyet a Gázában hatalmon lévő palesztin iszlamista mozgalom példátlanul véres támadása váltott ki, az ENSZ becslései szerint mostanra a terület mintegy 2,4 millió lakosa - akiknek fele gyerek - a "katasztrófa szélére sodródott".

Ahogy az ismert, a Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én többfrontos, meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, mely során betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legkevesebb 199 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma azóta már megközelíti a 3500-at, a sebesülteké pedig a 12 ezret is átlépte.

Az EP a minap állásfoglalásban ítélte el a Hamász-támadást, de a nemzetközi humanitárius jogra is figyelmeztetett, többek közt azt is rögzítve: a Hamászt meg kell semmisíteni, és a terrorszervezet által ejtett túszok szabadon bocsátását azonnal el kell érni. António Guterres ENSZ-főtitkár pedig felszólította Izraelt, hogy biztosítson korlátlan hozzáférést a segélyekhez.

(Címlapkép: 2023. október 19-i műholdfelvételen palesztin civileknek szánt segélyszállítmánnyal megrakodva egy teherautókonvoj az egyiptomi oldalon, a Gázai övezet déli részén levő Rafah határátkelőnél. MTI/AP/Planet Labs PBC)