Az erdőgazdálkodásba is beszáll Tiborcz István: 5000 hektárt vásárolt Somogyban

Az erdőgazdálkodásba is beszáll Tiborcz István: 5000 hektárt vásárolt Somogyban

Mészáros Lőrinc öccse után Orbán Viktor veje is földbe fektet. Úgy látszik, a középkor után ismét divatba jött a feudalizmus.

A Gránit Alapkezelő Zrt. által menedzselt Főnix Magántőkealap vásárolta meg a mezőgazdaság, fa- és erdőgazdálkodás területén tevékenykedő Drawa Kft.-t., a tranzakcióban szakmai befektetőként a BDPST Agráripari Holding Zrt. is részt vesz– írta meg a kormányközeli Agrárszektor.hu. A lap különös hangsúlyt fektet arra, hogy ez által olasz tulajdonból ismét magyar tulajdonba kerül a cég, de azt már nem kötik az orrunkra, hogy a fent nevezett magántőkealap és cég Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének érdekeltségei közé tartoznak.

Tiborcz kaparintotta meg a földeket, azaz ismét magyar „nemzeti” tulajdonba kerültek.

Az akvizíció által Somogyban 5000 hektárt meghaladó földterülettel, korszerű faipari üzemmel és raklapgyártó-gépsorral, egyéb ingatlanokkal gyarapodik a NER egyik leggazdagabb családja. Tiborcz ez által új területre nyit, mert – amint a lap beszámol – a BDPST Group ezzel az első lépéssel alapozta meg „a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén kialakítandó befektetési portfólióját”.

A gondosan tálalt PR-szöveg szerint Tiborczék vagyonszerzésétől mindenkinek csak jobb lesz: „a felek célja a meglévő munkahelyek megőrzése mellett új munkahelyek teremtése, kiemelten a helyi közösségek számára” stb.

Orbán veje így nyilatkozott az új befektetésről: „A BDPST Group és menedzsmentje számára kimagaslóan fontos a gazdasági, a társadalmi és a környezeti fenntarthatóság, hogy egy élhető bolygót hagyjunk a következő generációknak.” Tehát akkor nem első sorban a pénz a cél.

Mikesy Álmos, a Gránit Alapkezelő elnök-vezérigazgatója már egy hihetőbb nyilatkozatot tett:

A Gránit Alapkezelő az általa menedzselt magántőkealapok esetében is arra törekszik, hogy a piaci átlagot meghaladó hozamokat biztosítson befektetői számára

– mondta el, hozzátéve, hogy előtérbe helyezik az értékteremtő és fenntartható befektetési döntéseket.

A NER-ben úgy látszik, továbbra is divat földbe fektetni, szépen épül az új feudalizmus:

Újabb földbirtokokkal gazdagodott Mészáros Lőrinc nagybirtokos öccse

(Címlapkép: EzaLényeg.hu)