Az EU a feszültség csökkentésére szólította fel Szerbiát és Koszovót

Az EU a feszültség csökkentésére szólította fel Szerbiát és Koszovót

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, az EU-tagállamok megvitatják a lehetséges lépéseket, ha a felek továbbra is ellenállnak a feszültségcsökkentést szolgáló uniós javaslatoknak.

A kialakult feszültség "azonnali és feltétel nélküli feloldására" szólította fel Szerbiát és Koszovót Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, miután telefonbeszélgetést folytatott Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel és Alexander Vucic szerb elnökkel kedden, írja az MTI.

Mint megírtuk, húsz magyar KFOR-katona sebesült meg Koszovóban, egyiküket repeszsérülésekel műtötték. A kórházban ápolt magyar katonákat Bencze József pristinai nagykövet látogatta meg. A KFOR közleményében ítélte el a szerbek agresszióját, és azt írta, hogy az olasz és a magyar KFOR-egységek is indokolatlan támadásoknak estek áldozatul. A robbanások következtében a katonák töréseket és égési sérüléseket szenvedtek.

"Túl sok az erőszak Európában"

Josep Borrell, Jakov Milatovic montenegrói államfővel közösen tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elfogadhatatlannak nevezte, hogy a múlt pénteken kezdődött zavargások során a koszovói rendőrség és a KFOR csapatai a helyi szerbekkel csaptak össze, továbbá elítélte a békefenntartó erő, a KFOR katonái ellen elkövetett támadásokat.

Arra figyelmeztetett, hogy

az EU-tagállamok megvitatják a lehetséges lépéseket, ha a felek továbbra is ellenállnak a feszültségcsökkentést szolgáló uniós javaslatoknak.

"Túl sok az erőszak Európában, nem engedhetünk meg magunknak egy újabb konfliktust" - tette hozzá.

Kedden közzétett Twitter-üzenetében Borrell azt írta: az EU "a lehető leghatározottabban elítéli a megdöbbentő erőszakot".

A KFOR erői, a média, a civilek és a rendőrség ellen elkövetett erőszakos cselekmények teljes mértékben elfogadhatatlanok - írta. Az EU felszólítja a koszovói hatóságokat és a tüntetőket, hogy azonnal és feltétel nélkül enyhítsék a feszültséget

- emelte ki.

"Elvárjuk a felektől, hogy felelősségteljesen járjanak el, és haladéktalanul találjanak politikai megoldást párbeszéd révén" - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A szerbek tiltakozása pénteken kezdődött, amikor három koszovói település, Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalukat. A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg.

Hétfőn a hivatalba igyekvő új polgármestereket a szerbek ismét megakadályozták, hogy felvegyék hivatalukat. A koszovói rendőrség különleges egységei a helyszínre vonultak, ahol könnygázzal igyekeztek feloszlatni a tömeget. A helyzet eszkalációjának megakadályozására kapcsolódott be a KFOR.

Míg a szerbek szerint a koszovói fél provokálta ki a támadásokat, addig a koszovói elnök szerint Aleksandar Vucic szerb elnök akarja destabilizálni Koszovót.

A cseh külügyminiszter elítélte a KFOR-katonák elleni támadásokat

Elítélte a koszovói békefenntartó erők (KFOR) katonái elleni hétfői támadásokat a cseh külügyminiszter. Jan Lipavsky kedden a Twitter közösségi portálon megjelent nyilatkozata szerint Pristinának és Belgrádnak azonnal lépéseket kell tennie a feszültség enyhítése érdekében.

Az albán-szerb összetűzések során a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR mintegy 25 katonája is megsérült, amikor megpróbálták elválasztani egymástól a feleket. A sérültek között magyar békefenntartók, katonák is vannak.

Cseh katonák nincsenek a sérültek között - mondta Ivo Zelinka, a cseh vezérkar szóvivője kedden a CTK hírügynökségnek.

"Nagy nyugtalansággal figyeljük a Koszovó északi részén kialakult helyzetet. Élesen elítélem a KFOR misszió tagjai elleni támadásokat. Pristinának és Belgrádnak azonnal lépéseket kell tennie a feszültség csökkentésére és vissza kell térniük a kapcsolatok normalizálásáról folytatott tárgyalásokhoz" - írja Jan Lipavsky a Twitteren.

A többségében szerbek által lakott Észak-Koszovóban pénteken robbantak ki a zavargások. A helyi szerbek Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei ellen tiltakoznak. Nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg. Az albánok azért nyerhettek, mert a szerbek a választásokat bojkottálták.

(Címlapkép: A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR katonái összecsapnak a helyi szerbekkel a polgármesteri hivatal épülete előtt az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én. A szerbek tiltakozása május 26-án kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat, de a helyi szerbek nem akarták beengedni őket az önkormányzati épületekbe. MTI/EPA/Georgi Licovszki)