Az EU független vizsgálatot követel a gázai kórházaknál talált tömegsírok ügyében

Az EU független vizsgálatot követel a gázai kórházaknál talált tömegsírok ügyében

A több mint 300 holttestet találtak a lerombolt épületek törmelékei alatt, több áldozat keze össze volt kötözve, ami az emberi jogok súlyos megsértésére utal.

Komoly aggodalmunkat fejezzük ki a gázai Nasszer területén lévő orvosi komplexum és az es-Sifá kórházban felfedezett tömegsírok miatt, ami arra kényszerít bennünket, hogy független vizsgálatot kérjünk a körülmények kivizsgálására, mert ez valóban azt a benyomást kelti, hogy a nemzetközi emberi jogok megsértésére kerülhetett sor – közölte Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője szerdán.

Stano szerint fontos a független vizsgálat és az elszámoltathatóság biztosítása, „ez olyasvalami, amiben az Európai Unió nagyon következetes.”

Az ENSZ emberi jogi irodája kedden megdöbbenését fejezte ki, miután palesztin források szerint

a több mint 300 holttestet találtak a lerombolt épületek törmelékei alatt, több áldozat keze össze volt kötözve, ami az emberi jogok súlyos megsértésére utal.

Volker Türk az ENSZ emberi jogi főbiztosa közölte, hogy irodája együttműködik a tömegsírokkal kapcsolatos vizsgálatban a palesztin hatóságokkal.

Az izraeli hadsereg a Hamász október 7-i, Izrael elleni nagyszabású támadását követő gázai katonai művelete során többször is bevetéseket hajtott végre a térség kórházainak területén. Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy a kórházakat parancsnoki központoknak és fegyverraktáraknak, az ott tartózkodó civileket pedig emberi pajzsként használja. A Hamász tagadja ezeket az állításokat.

(MTI)

(Címlapkép: Áldozatok után kutatnak a palesztin egészségügyi, igazságügyi és belügyminisztérium dolgozói a Gázai övezet északi részén fekvő al-Sifa kórházban az izraeli hadsereg kivonulása után 2024. április 8-án. MTI/EPA/Mohamed Hadzsár)