Az indiai kormány teherautósofőröket toboroz hazánkba

Az indiai kormány teherautósofőröket toboroz hazánkba

A jelentkezéshez semmilyen iskolai végzettséget nem várnak el.

Magyarországra toboroznak teherautósofőröket egy indiai állami migrációs központban – számol be az Economic Times. Az indiai gazdasági lapot szemléző rtl.hu azt írja, a toborzást a Karnataka indiai állam kormányzata szervezi.

Túl sok elvárást nem követelnek meg, a jelentkezéshez ugyanis nem szükséges iskolai végzettség, elegendő egy jó angoltudás és 2009 szeptembere előtt megszerzett, teherautóra szóló jogosítvány.

A portál információi szerint a jelentkezők vezetési tudását egy tesztpályán ellenőrzik.

A hazánkba csábítandó jelentkezőknek az állam vízumot és repülőjegyez biztosít, majd féléves továbbképzésen esnek át, ami alatt az államtól nagyjából 250 ezer forintnak megfelelő ösztöndíjat kapnak. Majd Magyarországon munkába is állhatnak körülbelül 400-600 ezer forintos fizetésért. Az ajánlat férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik – erősíti meg a hír.

Lengyelországba szintén toboroznak munkaerőt, oda azonban zömmel buszsofőröket keresnek. A teljes képhez egyébként hozzátartozik, hogy egyre nehezebb teherautósofőröket találni, és a kamionsofőrök utánpótlása is kérdéses a jövőre nézve.

Az utóbbi időszakban a magyar kormánynak elég hangsúlyosan a homlokterébe került a külföldi vendégmunkások idecsalogatása, könnyített feltételekkel. Ennek érdekében a parlamentben ma a kormánypárti képviselők elfogadták a "szervezett vendégmunkás-importról" szóló törvényt, míg az ellenzék soraiból egyik frakció sem szavazta meg. A törvény megkülönböztetné a vendégmunkáskánt hazánkban tartózkodókat az ilyen státusszal nem rendelkező harmadik országbeli állampolgároktól. A november 1-től hatályos jogszabály szerint a vendégmunkások munkavállalási célból 180 napon belül 90 napot meghaladó beutazási és tartózkodási jogot kaphatnak Magyarországon.

(Címlapkép: India más államaiból érkezett, Mumbaiban dolgozó, de hazafelé tartó vendégmunkások távoznak Mumbai egyik elővárosának vasútállomásáról 2020. május 19-én. MTI/EPA/Divjakant Szolanki)