Az ingadozó albérletpiacon is nőttek a lakbérek októberben, 13 százalékkal drágultak egy év alatt

Az ingadozó albérletpiacon is nőttek a lakbérek októberben, 13 százalékkal drágultak egy év alatt

A bérleti díjak hullámzása arra is visszavezethető, hogy a mostani árszinteken már nagyon megnézik a bérlők, melyik lakást veszik ki végül.

A szeptemberi megtorpanás után októberben a kínálati lakbérek országosan 0,4, Budapesten 0,9 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com friss lakbérindexéből.

Az MTI azt írja, a KSH oldalán közölt adatok szerint

az októberi lakbérek éves szinten országosan és a fővárosban egyaránt 13 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 95, illetve 86 százalékkal emelkedtek.

Arra is kitértek, hogy októberben a fogyasztói árak 0,1 százalékos mérséklődésével párhuzamosan a reállakbérek országosan 0,5, Budapesten 1 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt.

A hirdetések 56 százaléka fővárosi, 29 százaléka vármegyei jogú, 14 százaléka nem vármegyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a vármegyei jogú városokban 57 négyzetméter volt.

Országosan a megfigyelt hirdetések 91 százaléka többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradóknál családi házat hirdettek meg. Idén az év első tíz hónapjában a hirdetések országosan 44, a fővárosban 43 százaléka származott magánszemélyektől - olvasható a KSH oldalán.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, az elmúlt hónapok adatai szerint ingadoznak a bérleti díjak.

Nyár óta mérsékelt csökkenésre, stagnálásra és szerény emelkedésre egyaránt volt példa. A bérleti díjak hullámzása részben azzal magyarázható, hogy a mostani árszinteken már nagyon megnézik a bérlők, melyik lakást veszik ki. Erre utal az is, hogy a kiadó lakások kínálata folyamatosan nő, de a legjobb áron elérhető albérletek napok vagy órák alatt gazdára találnak

- tette hozzá a szakértő.

Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint Budapesten éves összevetésben 10 százalékkal bővült a kínálat, így több mint 8500 lakásból válogathattak a bérlőjelöltek. A vármegyeszékhelyeken azonban ugyanannyi kiadó lakást (több mint 2500-at) hirdetnek, mint tavaly ilyenkor.

Budapesten az átlagos bérleti díj 240 ezer forint, míg a különböző kerületekben 160 ezertől 315 ezer forintig terjednek a bérleti díjak.

A vármegyeszékhelyek közül Veszprémben és Miskolcon tavaly novemberhez képest stagnáltak az árak, így 160 ezer és 100 ezer forintnál tartanak most. Novemberben a győri albérletek a legdrágábbak, 190 ezer forintért szerepelnek a kínálatban, utána jön Debrecen és Székesfehérvár 180-180 ezer forinttal. A legolcsóbb nagyvárosok közé sorolható Salgótarján és Békéscsaba, ahol szintén 100 ezer forint az átlagos bérleti díj - olvasható az ingatlanhirdetési portál közleményében.

(Címlapkép: Unsplash)