Lukács László: Az iparkamara a kata eltörlésével nagyon nehéz helyzetbe hozta a kisvállalkozókat

Lukács László: Az iparkamara a kata eltörlésével nagyon nehéz helyzetbe hozta a kisvállalkozókat

Parragh Lászlóék pazarló közbeszerzéseken költik el, vagy magukra fordítják a magyar kisvállalkozóktól beszedett kötelező kamarai tagdíjat – állítja a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője. Az ellenzéki párt eltörölné az ellenszolgáltatás nélkül beszedett sarcot.

Dr. Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok parlamenti frakcióvezetője pénteken Gyöngyösön tartott sajtótájékoztatót a kötelező kamarai hozzájárulás eltörlésével kapcsolatban. Mint az erről szóló népszavazás kezdeményezője országjáráson vesz részt, amin igyekeznek összegyűjteni a referendum megtartásához szükséges 200 ezer aláírást. Erre április 20-ig van lehetőség, és a STOP5000.hu oldalon is megtehető. A jobbikos politikus Miskolc és Nyíregyháza után most Gyöngyösre érkezett.

Ezt az ötezer forintos kötelező éves hozzájárulást a magyar vállalkozásoknak minden évben be kell fizetniük a Kereskedelmi és Iparkamara felé. Az a célunk, hogy jövőre ezt már ne kelljen megtenniük

– mondta el Lukács László.

Szerinte világossá vált, hogy a kamarától a vállalkozások ezért a pénzért cserébe semmit, szinte semmit sem kapnak, sőt a kamara sokszor megnehezíti a dolgokat. Példaként említette a kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata eltörlését, amit maga Parragh László kamarai elnök kezdeményezett a 2022-es választások utáni megszorítások részeként.

Bárki aláírhat, aki szerint igazságtalan az ellenszolgáltatás nélkül beszedett kamarai sarc.

A Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője rámutatott: a kamara nem segítette a vállalkozókat az energiaválság idején, amikor elszálltak a gáz- és villanyárak, és nem segítette őket a Covid-járvány alatt sem, amikor szintén ezrével mentek csődbe a magyar kisvállalkozók, illetve azt is a Jobbik érte el a kamara helyett, hogy a vendéglátósoknak ne kelljen szezon közepén bajlódni a kötelező adatszolgáltatással.

Azt, hogy a kamarai tagdíj, ami összesen 5,2 milliárd forint, mire mehet el, Lukács László is felsorolta:

⚫ 230 millió forintért vesznek olyan chatbotot, ami évi 10-20 euróért elérhető lenne.

⚫ 100 millió forintos szinten költenek utazásra, repülőutakra.

⚫ Impozáns irodájuk havi bérleti díja közel 10 millió forint.

⚫ Parragh László 10 milliós Rolex órával rohangál.

Amennyiben a Jobbiknak sikerül összegyűjtenie az ehhez szükséges 200 ezer aláírást, akkor kötelező lesz népszavazást kiírni az ügyben. A népszavazás kezdeményezője hangsúlyozta: nem csak vállalkozók írhatnak alá, hanem családtagjaik, rokonaik, barátaik és minden magyar választópolgár.

Lukács László emlékeztetett: a STOP5000.hu oldalon lehet jelentkezni akár aláírónak, akár segítőnek is.

Az ellenzéki politikus hozzátette: április 20-ig el fog látogatni többek között Kecskemétre, Pécsre és Gyulára is.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)