Az MNB állítja: nem működik együtt a Szuverenitásvédelmi Hivatallal, ami nyúlkálna a bankszámláinkba

Az MNB állítja: nem működik együtt a Szuverenitásvédelmi Hivatallal, ami nyúlkálna a bankszámláinkba

A Szuverenitásvédelmi Hivatal többek között a Magyar Nemzeti Bankot is megkereste, hogy szolgáltasson neki adatokat például magánszemélyek bankszámláiról is. Sajtómegkeresésre a jegybank azt írta, jelenleg ilyesmiről nincs szó.

Állami adathalászatot próbál kialakítani és megkeresi az egyes állami társhatóságokat, hogy lássák el azokat a feladatokat, amelyre a törvényi felhatalmazás szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak nincsen lehetősége

mondta az RTL Híradónak Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, miután az Átlátszó kiperelte a kormányhű Szuverenitásvédelmi Hivataltól (SZH) azokat a levelezéseket, melyekben hat állami szervtől kértek adatszolgáltatást, ezek között a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) magánszemélyek bankszámláiról is kimutatásokat igényeltek.

Ahogyan arról már beszámoltunk, a Szuverenitásvédelmi Hivatalt az adatok megszerzése érdekében eddig az MNB-n kívül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH), a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH), a Magyar Ügyvédi Kamarát (MUK) és a Magyar Könyvvizsgálói Kamarát (MKVK) kereste meg. Az első négy intézmény már jelezte is együttműködését. Csak a Magyar Ügyvédi Kamara és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara utasította el azt.

Ligeti Miklós arról is beszélt, hogy az MNB és a NAV a bankszámlák forgalmát a pénzmosás elleni küzdelem céljával vizsgálhatja.

Szintén megírtuk, hogy Matolcsy György MNB elnök az SZH megkeresésére küldött válaszlevelében megköszönte a megkeresést. Utalt arra, hogy lesz együttműködési megállapodás a két szerv között.

Az MNB az RTL Híradónak küldött válaszában azt írta, hogy

jelenleg ilyesmiről nincs szó.

Közölték azt is, hogy az együttműködési megállapodások során az MNB köteles betartani a hatályos EU-s és magyarországi jogszabályi előírásokat. Az RTL kereste a Szuverenitásvédelmi Hivatalt is, de nem kaptak választ.

(Címlapkép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. április 8-án. Mellette Polt Péter legfőbb ügyész. MTI/Bruzák Noémi)